Külföld

Nagyot ment a baloldal a brit választásokon, a konzervatívok több fellegvárukat is elvesztették

rtl.hurtl.hu

2022. május 6. 19:17

Boris Johnson szerint nem a botránya, hanem a covid miatt.

Több mint ezer helyi képviselőre szavaztak az Egyesült Királyságban csütörtökön. A városi tanácsokban részt vevő politikusok általában csak kisebb, helyi ügyekkel foglalkoznak, de a rájuk való voksolás mindig jól mutatja, hogy ki felé hajlik a nép szimpátiája.

Az AP News szerint Boris Johnson miniszterelnök és a konzervatív part nagy vereséget szenvedtek: számos londoni fellegvárukat is elvesztették, míg a középbalos Munkáspárt, több kulcskörzetben is győzelmeket ért el.

A Liberális Demokrata part is előretört, főleg a dél-angliai régiókban, ahol számos középosztálybeli, brexitellenes brit él.

A konzervatívok 350 tanácsosi széket buktak el, és teljesen elvesztették az irányítást tíz helyi hatóság felett.

Boris Johnson szerint a covid utáni bizonytalanság miatt vesztett nagyot a pártja, ám sokan arról beszélnek, hogy a miniszterelnök és párttársainak botrányai állhatnak ennek hátterében.

Nemrég Neil Parish frakcióvezető lemondásra kényszerült, amiért pornót nézett a parlamentben. A brit miniszterelnököt már korábban megbírságolták a koronavírus-járvány megfékezésére saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértéséért. Ennek előzményeként a múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Nyitókép: Boris Johnson / Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#boris johnson#választás#konzervatív#baloldal

Címlapról ajánljuk