Külföld

Meghalt nagypapa, nagymama és a két kutyám – szívszorító olvasni a 8 éves ukrán gyerek naplóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 5. 14:04

Szörnyű beszámoló az oroszok mariupoli agressziójáról.

Jevgenyij Szosznovszkij ukrán fotóriporter Facebookon tett közzé pár oldalt egy 8 éves mariupoli kisgyerek naplójából. A fotós – aki maga is a kikötővárosban született és élt a kíméletlen orosz ostromig –, semmilyen kommentárt nem fűzött a beszédes szövegekhez és gyerekrajzokhoz.

A The Insider fordítása szerint a jegyzetfüzet első oldalának tetején az áll, hogy „Háború”. A naplót író gyerek (akiről nem derül ki, hogy kisfiú, vagy kislány) négy oldalon számol be nagyszülei haláláról, édesanyja és 15 éves nővére sérüléseiről, valamint kutyái elvesztéséről.


„Jól aludtam, felébredtem, mosolyogtam, felkeltem és olvastam 25 oldalt. A nagyapám meghalt, nekem a hátamon van egy seb, a bőröm leszakadt, a nővéremnek fejsérülése van, anyámnak a karjából kiszakadt a hús és egy lyuk van a lábán” – írja a gyerek.

Arról is ír, hogy hamarosan megünnepli a születésnapját, le is rajzolta a családját, egy tortát szülinapi gyertyával.

Az idilli családi képet megrázó mondatok és rajzok követik a következő oldalakon. A romos, égő házak közt az utcán heverő halottak, géppisztolyos katonák, harci helikopter és tank jeleníti meg Mariupol ostormának borzalmait. „A két kutyám meghalt, és Galja nagymama is, és az én szeretett városom, Mariupol is, 24. csütörtök óta” – írja.


Mariupol ostroma két hónapja tart, a város polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint a bombázások és harcok következtében több mint tízezer civil halt meg, de ez a szám valószínűleg meghaladja a húszezret. A város védői mostanra az Azovsztal acélgyár földalatti bunkereibe szorultak, ahol jelenleg is több száz helybéli várja, hogy evakuálják őket, köztük gyerekek, nők, öregek. A gyárat folyamatosan lövik az orosz egységek, szerdán újabb támadást indítottak ellene.

Nyitókép: Evgeny Sosnovsky/Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#ostrom#napló#kisgyerek#ukrajna

Címlapról ajánljuk