Külföld

Az orosz hadsereg lerohanta az Azovstal erőművet

Dévai LászlóDévai László

2022. május 4. 16:47

Civilek és gyerekek is elbújhattak az erőműben kialakított bunkerekben.

Mariupol polgármestere szerint az oroszok szerdán támadást indítottak és megrohamozták az azovsztali erőművet – írja a Sky News. A Guardian korábban azt írta, hogy az erőműben még legalább 30 gyerek tartózkodhat.

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő szerint eddig 156 ember tudott elmenekülni, de több civil, köztük 30 gyerek azt várja, hogy kivezessék őket az acélmű alatt húzódó alagútrendszerből.

A gyerekek mellett vannak még az erőműben idős emberek és sérült katonák is. Rudik szerint eddig legalább húsz alkalommal próbálták kimenekíteni az erőműben ragadt civileket, de az oroszok nem tették lehetővé a biztonságos távozásukat. A 444.hu közölt egy orosz közösségi oldalon terjedő videót is, amelyen az erőmű rohama látható.

A szerda esti Híradó riportja a mariupoli és harkivi helyzetről:

Frissítés

Ukrán források időközben megerősítették, hogy az orosz katonák bejutottak az erőmű területére, viszont Dimitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az elbarikádozott ukránokat még nem sikerült elérniük az oroszoknak. Mariupol polgármestere a támadás előtt azt nyilatkozta, hogy megszakadt a kapcsolat az Azovstal védőivel. 

Nyitókép: Военный Осведомитель / Vkontakte

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#azovsztali erőmű#erőmű#mariupol#azovstal

Címlapról ajánljuk