Külföld

Újra nagy erőkkel támadják az oroszok a mariupoli acélművet, a pincében még mindig lehetnek gyerekek

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 19:28

A civilek egy részét kimenekítették az ukrán kézen levő Zaporizzsjába, ők két hónap után először láthatták meg a napfényt.

Megérkezett a 230 kilométerre lévő Zaporizzsjába a mariupoli acélműből kimenekített civilek konvoja, miközben az orosz hadsereg ostromolja az Azovstal nevű üzemet – írja a Guardian.

Az acélmű földalatti óvóhelyein és alagútjaiban mintegy kétezer ukrán katona és kétszáz civil lehet még, köztük gyerekek. A Vöröskereszt tájékoztatása szerint száznál több civilt menekítettek ki, sebesültek is vannak közöttük. Őket az ukrán kézen lévő Zaporizzsjába vitték.

Az ENSZ 101 civil kimenekítéséről számolt be, a világszervezet ukrajnai koordinátora szerint ők két hónap után először láthatták meg a napfényt. Állandó halálfélelemben voltak a folyamatos bombázások, súlyos élelmiszer- és vízhiány közepette.

A zaporizzsjai kórházak önkéntesekkel megerősítve készültek a konvoj fogadására. A WHO képviselője szerint égési sérülések, törések, sebek, bél- és légzőrendszeri fertőzések kezelésére készültek fel. Várandós nőkre és alultáplált gyerekekre is számítanak, de a legnagyobb kihívást a kimenekített emberek mentális állapota jelentheti.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy nehéztüzérséggel és légierővel támadják az Azovstal acélművet. A támadást az Azov zászlóalj parancsnokhelyettese is megerősítette.

Nyitókép: Chris McGrath/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#azovstal#mariupol

Címlapról ajánljuk