Külföld

Bundabotrány, gyilkosságok, eladott csecsemő – a Fülöp-szigetek elnöke véget vet az online kakasviadaloknak

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 15:04

Túl nagy ára volt a népszerű és véres szerencsejátéknak, de az adóbevételek miatt Rodrigo Duterte ragaszkodott hozzá.

Betiltja az online kakasviadalokat a Fülöp-szigetek elnöke, miután a fogadásokhoz már gyilkosságok is köthetők – derül ki az AFP hírügynökség tudósításából.

A délkelet-ázsiai országban népszerű „sport” az éles sarkantyúval felfegyverzett kakasok halálig tartó küzdelme, de a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni az arénákat. Cserébe a kormány hét cégnek adott ki engedélyt arra, hogy a nap 24 órájában az interneten közvetítsenek kakasviadalokat, és biztosíthassák az online fogadás lehetőségét.

Az online kakasviadalok könnyű hozzáférhetősége miatt azonban sokan függők lettek, elhanyagolták a családjukat és a munkájukat, és minden vagyonukat fogadásra költötték. Egy fiatal anyát azzal gyanúsítottak meg, hogy eladta a nyolc hónapos kislányát, hogy kifizethesse szerencsejáték-adósságát. A rendőrség a kislányt megtalálta, a „vásárlót” pedig letartóztatták.

A hagyományos kakasviadalok szervezői arra panaszkodnak, hogy több mint két éve nincs bevételük, mert minden pénz az online viadalokba csatornázódott át. Az internetes fogadások pedig halálos bundabotrányba torkolltak: nyoma veszett 34 embernek, akik az egyik engedélyes szervezőnek szállítottak kakasokat. Elrabolhatták és megölhették őket, miután szándékosan olyan kakasokat küldtek a viadalokra, amelyekről tudták, hogy el fogják veszíteni a küzdelmet, és a másik kakasra fogadtak.

A botrányok ellenére Rodrigo Duterte elnök sokáig vonakodott visszavonni az online kakasviadalok engedélyét, mondván, a járvány miatt kimerült költségvetésnek szüksége van a belőle származó több mint négymilliárd forintnyi adóbevételre. Végül a belügyminiszter tett javaslatot a tiltásra, Duterte pedig egy keddi tévébeszédben bejelentette, hogy az internetes kakasviadaloknak „ma estétől végük”.

Nyitókép: Veejay Villafranca/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#fülöp-szigetek#rodrigo duterte#kakasviadal#szerencsejáték#gyilkosság#függőség

Címlapról ajánljuk