Külföld

Egy börtönvezető az utolsó munkanapján szöktetett meg egy gyilkost

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 10:27

Eleinte nem lehetett tudni, hogy a rab elrabolta-e a nőt, vagy együtt szöktek meg. Négy nap után megvan a válasz.

Körözést adtak ki egy amerikai rendőrségi fogda igazgatóhelyettese ellen, aki a helyi hatóságok szerint az nyugdíjazása előtti utolsó munkanapján segített megszökni egy gyilkossággal vádolt rabnak – jelentette a helyi sajtó.  Vicky White április 29-én, pénteken tűnt el, miután szolgálati autójával kivitte a börtönből a Casey White nevű férfit. Bár vezetéknevük azonos, nem rokonok.

A nagy sajtóvisszhangot kapott ügyben eleinte nem lehet tudni, hogy Vicky White-ot elrabolt-e a 75 évig tartó börtönbüntetését töltő férfi. Négy nappal később, május 2-án, hétfőn a helyi hatóságok azonban már bejelentették, hogy a nő szöktette meg a férfit. Casey White ellen emberölés miatt emeltek vádat, és emiatt a halálbüntetés lehetőségével nézett szembe.

„Senki sem látta előre”

Az 56 éves Vicky White az utolsó munkanapját töltötte az alabamai Florence városában található fogdában, amikor helyi idő szerint délelőtt háromnegyed tízkor kivitte a börtönből a rabot, azt állítva, hogy a közeli bíróságra, majd utána orvosi vizsgálatra viszi.

Azzal, hogy egyedül vitte ki, megszegte az előírásokat, amik szerint Casey White-ot két börtönőrnek kellett kísérnie, egy korábbi szökési kísérlete miatt. A börtönőrök a helyi seriff elmondása szerint a szabálysértést valószínűleg azért nézték el, mert a nő a főnökük volt.

A nő és a rab eltűnését csak több órával később, délután fél négy után vették észre, és akkor indítottak keresést utánuk. A hatóságok hétfőn közölték, térfigyelőkamerák felvételei mutatták, hogy a páros egyenesen egy közeli bevásárlóközpont parkolójába ment, és onnan eltűntek: feltehetően autót váltottak, de az új járművet már nem látták a kamerák.

A nő kollégáit sokkolták a fejlemények. A helyi sajtónak nyilatkozó tisztségviselők mind arról számoltak be, hogy Vicky White példás dolgozó volt, akiben teljese meg lehet bízni, és korábban semmilyen probléma nem volt vele.

A megyei ügyész, Chris Connoly kijelentette:

Az életemet is rábíztam volna Vickyre, komolyan mondom.

A helyi seriff, Rick Singleton pedig hozzátette:

Ezt senki sem látta előre.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a házát az előző hónapban eladó nő már hónapok óta a közelgő nyugdíjazásáról beszélt, és arról, hogy egész nap csak a strandon fog pihenni.

Singleton közlése szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a nő önként, vagy fenyegetés hatására segített-e a rab szökését. Más elítéltek elmondása szerint a nő romantikus kapcsolatba került a megszöktetett férfival, de a hatóságok ezt még nem erősítették meg – írta az NBC News.

Casey White egy sor bűncselekmény miatt 75 évig tartó börtönbüntetését töltötte, amikor 2020-ban vádat emeltek ellene egy 2015-ben elkövetett gyilkosság miatt. A vád szerint egy 58 éves nőt ölt meg az áldozat otthonában, amiért halálos ítéletet is kaphatott volna. 

Nyitókép: Casey White és Vicky White. Fotó: Lauderdale County Sheriff's Office

#Külföld#börtönőr#börtönigazgató#szökés#rabszökés#szöktetés#egyesült államok#alabama

Címlapról ajánljuk