Külföld

Lassan halad a civilek menekítése Mariupolból

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 15:30

Remélik az ukránok, hogy több ezer civil elhagyhatja az ostromlott várost.

Elkezdődött Mariupol evakuációja, számol be a CNN. A helyi polgármester egy tanácsadója szerint több busz is elhagyta a várost, amik civileket szállítottak. A járművek Mangus és Berdjanszk felé tartanak.

Arra is van esély, hogy a több ezer mariupoli, aki Zaporizzsjába tartana, már ma este, vagy holnap reggel elérheti a várost. A lap ugyanakkor arról számol be, hogy a kimenekítés lassan halad.

Eredetileg vasárnap kezdődött volna az evakuáció, de egy napot késett. Ez egy különböző művelet, mint a helyi Azovsztal üzem evakuálása, ami már két napja tart. 

Ukrajna korábban többször azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Mariupol lakosait erőszakkal orosz területre telepíti át. Az orosz hatóságok ezt tagadják és azt állítják, hogy „humanitárius folyosókat” nyitnak a menekülők számára mind Oroszország irányába, mind Ukrajna belseje felé, írja az MTI.

Ahogy az RTL Híradó is beszámolt róla, vasárnap már nagyjából száz olyan emberről lehetett tudni, aki elhagyhatta az Azovsztalt. Moszkvai közlés szerint csoportokban vitték el a civileket, főként nőket és kisgyerekeket. A tűzszünetet az oroszok és az ukránok is betartják, ezért indulhatott el az evakuálás a szétlőtt városból az ENSZ és a Vöröskereszt közreműködésével.

Nyitókép: AP News

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#menekülés#humanitárius folyosó#azovsztal

Címlapról ajánljuk