külföld

Az afganisztáni tálibok betiltották a nyakkendőt a diákok és tanárok számára

rtl.hurtl.hu

2022. május 1. 20:00

A radikális iszlamisták korábban már betiltották a szakállvágást és a zenét is.

Az afganisztáni tálibok vezetése rendelettel tiltotta be a nyakkendőviseletet az ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára – közölte a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó MEMRI amerikai médiakutató intézet.

A MEMRI szerint a magát iszlám Emirátusnak nevező tálib hatalom egy március 15-én keltezett levélben adott utasítást az iskoláknak, hogy a női diákok hidzsábba (a muszlim nők arcát és testét elfedő lepelbe) és iskolai egyenruhába öltözködjenek, míg a férfiaknak tilos nyakkendőt viselniük 

– írja az MTI.

A radikális iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülésüket követően elkezdték bevezetni a szigorú iszlám törvénykezést és előírásokat, betiltva egyebek között a szakáll lenyírását, a divatos nyugati frizurákat és erőteljesen korlátozva a nők jogait is. 

A dél-ázsiai ország új vezetése arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, elkezdte a hangszerek megsemmisítését. Az Afghanpaper.com helyi hírportál szerint a déli Uruzgán tartomány tálib tisztségviselői egyebek között elrendelték, hogy a kormányzati alkalmazottak az iszlám hagyományoknak megfelelően szakállt növesszenek.

Nyitókép:  Majid Saeedi/Getty Images

#külföld#tálibok#nyakkendő#afganisztán#betíltás

Címlapról ajánljuk