Külföld

31 év után szabadult a gyilkosság miatt ártatlanul életfogytiglanra ítélt férfi

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 20:03

Összekeverték az elkövetővel, miután neve megegyezett egy gyanúsított nevével. Bűnösségére egy szemtanú később visszavont vallomásán kívül semmilyen bizonyíték nem volt. 

Felmentettek és szabadon engedtek április 27-én, szerdán egy 55 éves amerikai férfit, aki 31 évet töltött börtönben egy rablógyilkosságért, amit nem követett el – jelentette a helyi sajtó. Thomas Raynard James családja és barátai körében egy étteremben ünnepelte szabadságát, miután szinte az egész életét ártatlanul rácsok mögött töltötte.

James 23 éves volt, amikor egy bíróság bűnösnek találta egy 1990-ben, a floridai Coral Gables városában elkövetett rablógyilkosságban. A rablást két fekete férfi követte el, akik közül az egyik a rablás közben lelőtte Francis McKinnont, amikor a háborús veterán pisztollyal a kezében jelent meg a hálószobája ajtajában.

Jamest azután tartóztatták le a gyilkosság miatt, hogy a rendőrségre érkezett tippek szerint egy Thomas, vagy Tommy James nevű férfi volt az egyik rabló. James egy másik ügy miatt volt letartóztatásban, amikor a rendőrök a fényképét megmutatták szemtanúknak, akik őt a gyilkosként azonosították.

Egyik azonban a tárgyaláson nem ismerte fel a tárgyalóteremben ülő férfit, akit végül csak egy szemtanú, az áldozat mostohalánya, Dorothy Walton vallomása alapján találták bűnösnek. A nő idén a bíróság előtt eskü alatt nyilatkozva visszavonta a vallomását.


James bűnösségére nem volt semmilyen fizikai bizonyíték. Ujjlenyomatát nem találták meg a lakásban, DNS-bizonyíték sem volt ellene és a gyilkos fegyvert sem találták meg soha. A férfi arra nem emlékezett, hogy hol volt a gyilkosság idején.

Újságcikk indította el szabadulását

James mindvégig ártatlanságát hangsúlyozta, és a börtönben ülve folyamatosan igyekezett bebizonyítani, hogy más ember követte el a bűncselekményt. A helyi ügyészség tavaly kezdett el foglalkozni az üggyel, miután a GQ amerikai magazinban egy hosszú cikkben foglalkoztak James esetével. Walton, akinek vallomása alapján elítélték pedig már tavaly azt mondta az NBC6 floridai televízió stábjának, hogy „rossz embert ítéltek el”, hozzátéve, hogy ezt már jelezte is a hatóságoknak.

A bíróság végül az ügyészség kérésére mentette fel Jamest. Az ügyészség kijelentette, hogy James „téves személyazonosítás” áldozata lett, és nem csak kételyek merültek fel bűnösségével kapcsolatban, hanem „valóban ártatlan”.

Ki a valódi tettes?

Miközben James és családja a szabadulásának örül, az áldozat családtagjai most azzal kénytelenek szembesülni, hogy nem tudni, ki ölte meg szerettüket. Bár sikerült megtalálni az eset után megnevezett Tommy Jamest, ő azonban börtönben ült a gyilkosság idején.

A rablások miatt életfogytig tartó börtönbüntetését töltő férfi az ügyészeknek elmondta, hogy egyik unokatestvérével együtt valóban ki akarta rabolni McKinnon lakását, és pár nappal korábban meg is figyelték a lakást. A rablást az elmondása szerint végül Vincent Williams egy másik férfival együtt követte el.

Williams azóta már meghalt, állítólagos társa pedig jelenleg börtönben ül. Fernandez Rundle ügyész elmondta, egyelőre egyáltalán nem látszik biztosnak, hogy rá tudják bizonyítani a gyilkosság elkövetését, de vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban.

Nyitókép: Thomas James hazaérkezik. Fotó: CBS Miami

#Külföld#gyilkosság#emberölés#ártatlanul elítélt#ártatlan#börtön#szabadulás#felmentés#egyesült államok#florida

Címlapról ajánljuk