Külföld

Az Európai Bizottság elejét venné annak, hogy perekkel zaklassanak újságírókat és civileket

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 9:38

Az ilyen eljárások célja az alperes megfélemlítése, kifárasztása és az erőforrásainak lekötése.

Az Európai Bizottság olyan irányelv elfogadását javasolja, ami megvédené az újságírókat és az emberi jogi aktivistákat attól, hogy perekkel próbálják meg elhallgattatni és megfélemlíteni őket. A testület szerint a demokráciát és az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát veszélyeztetik a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perek (SLAPP).

A Népszava azt írja: a szabályozásra azért van szükség, mert egyre elterjedtebb, hogy polgári és büntetőjogi keresetekkel igyekeznek elrettenteni tevékenységétől a független sajtót és a civil szférát. A hosszadalmas, költséges és bonyolult pereskedés célja az alperes megfélemlítése, kifárasztása és az erőforrásainak lekötése.

A javaslat lehetővé tenné a bíróságok számára, hogy az eljárás korai szakaszában elutasítsák az ügyeket, a bizonyítás terhét pedig a pert indító felekre hárítaná. A felperesek viselnék az összes eljárási költséget és a védőügyvédek díját is, ha a beadványt elutasítanák, a célba vett személyek és szervezetek pedig kártérítésre lennének jogosultak.

A tervezett EU-irányelv csak a határokon átnyúló perekre vonatkozna, amikor több ország állampolgára érintett, mert a közösség nem alkothat törvényeket a nemzeti hatáskörbe tartozó polgári peres vagy büntetőügyekről. Az Európai Bizottság ugyanakkor arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a szabályaikat igazítsák a javasolt uniós irányelvhez.

Nyitókép: stevenallan / E+ / Getty Images

#Külföld#európai bizottság#per#civilek#újságírók

Címlapról ajánljuk