Külföld

Harci delfineket is bevetett Oroszország

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 7:31

Nem a delfinek az egyetlen tengeri élőlények, amelyeket harcászati célra használnak.

Harci delfineket telepített Oroszország egy Fekete-tengeri bázisra, feltehetően azért, hogy megvédje flottáját egy víz alatti támadástól – írta a Yahoo News, amit a Telex szemlézett.

Az amerikai haditengerészeti intézet műholdfelvételei szerint az orosz haderő a februárban induló ukrajnai invázója kezdetén két delfintartót szállított a szevasztopoli kikötőben lévő bázisra. 

Oroszország a harci delfineket általában az ellenséges búvárok elriasztására használja. 

A hidegháború alatt az Egyesült Államok és a Szovjetunió is kiképzett delfineket, az állatok visszhang-meghatározási képessége ugyanis lehetővé teszi a víz alatti objektumok, például az aknák észlelését.

A szevasztopoli haditengerészeti bázis kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében fekszik, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el. Az amerikai katonai elemzések szerint az ott horgonyzó orosz hajók kívül esnek a rakéták hatótávolságán, de a tenger alatti támadásokkal sebezhetők. 

Korábban egyébként Ukrajna is kiképzett delfineket egy Szevasztopol melletti akváriumban, de a szovjet időkből származó programot az 1990-es években hanyagolni kezdték. 2012-ben viszont felélesztették, csakhogy a Krím orosz kézre kerülésével az ukránok elvesztették a kiképzett delfineket, amelyeket sikertelenül próbáltak visszakövetelni az oroszoktól.

Nem a delfinek az egyetlen tengeri élőlények, amelyeket harcászati célra használnak: 

az Egyesült Államoknak például a delfinek mellett oroszlánfókákból álló csapata is van, a két osztag fenntartására legalább 28 millió dollárt költöttek.

Egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát pedig vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hevedert viselt, amelyen valószínűleg kamera volt, az állat pedig zaklatta is csónakokat. A 444.hu cikke szerint később kiderült, hogy lehet, csak egy sérült gyerekek kezelésére és iskolások szórakoztatására tartott beluga szökött el.

Nyitókép: Az egyik Ukrajnában kiképzett harci delfin még 1992-ből –Fotó: Wojtek Laski/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#harci delfin

Címlapról ajánljuk