Külföld

Megölték Botswana egyik legnagyobb elefántját

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 20:19

Az elefántbika agyarai közel két méter hosszúak voltak. Egy trófeavadász végzett vele.

Egy trófeavadász megölte az afrikai Botswana egyik legnagyobb elefántját – adta hírül a Treehugger. Az elefántbika agyarai közel két méter hosszúak voltak, és több mint 200 kilót nyomtak. Ez volt a legnagyobb elefánt, amelyet 1996 óta levadásztak Botswanában.

Az állatot áprilisban lőtte le egy külföldi vadász Botswana és Namíbia határán, aki mintegy 50 ezer dollárt fizetett a kilövésért.

A trófeavadászatot a korábbi elnök, Ian Khama 2014-ben tiltotta be, de utódja, Mokgweetsi Masisi öt évvel később újra engedélyezte. Az államilag bejegyzett vadgazdaságokban engedélyezett az elefántok és más afrikai fajok vadászata.

Ian Khama az állat megölése után felháborodott posztot írt a Facebookon.

Hogyan is használna az elefánt halála a rossz kormánypolitika miatt hanyatló turizmusunknak? A turizmusunk a vadon élő állatokra épül. Ha nincs vadvilág, nincs turizmus, nincsenek turisták, nincsenek munkahelyek, és nincs bevételi forrás. A hozzá nem értés és a rossz vezetés majdnem kiirtotta az orrszarvú-populációt az országban, és most ez történik!

– írta a volt botswanai elnök.

A hírek szerint néhány hete egy második elefántbikát is megöltek.

Az African Wildlife Foundation szerint Botswana ad otthont a világ legnagyobb elefántpopulációjának, ami több mint 130 ezer elefántot számlál. Azonban már csak körülbelül 40 olyan elefánt él, amelynek legalább az egyik agyara több mint 45 kilogrammot nyom.

A vadászok álláspontját képviselő Blood Origins csoport szerint az elefántot Botswana vadgazdálkodási terve alapján lőtték ki. Szerintük a vadászat enyhíti a vadállatok és az ott élő emberek közötti konfliktusokat, továbbá jövedelmet is biztosít a lakosságnak. A botswanai vadászágazat szóvivője szerint az érintett állat már 50 éves volt, és egyetlen lövéssel végeztek vele. 

Nyitókép: Facebook / Dream Out Loud Productions

#Külföld#elefánt#vadász#botswana

Címlapról ajánljuk