Külföld

Az ausztrál rendőröknek végig kell gondolniuk, hogy mit szólna az anyjuk ahhoz, amit a Facebookra posztolnak

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 20:58

Volt, akit lefotóztak bikiniben részegen, majd egy bírósági eljárásban ezzel a képpel kérdőjelezték meg a szavahihetőségét.

2019 óta csaknem kétszáz rendőrrel szemben indítottak vizsgálatot az ausztráliai Új-Dél-Walesben a közösségi oldalakon megosztott tartalmaik miatt – írja a Guardian. 66 rendőrt fegyelmi eljárás alá vontak, voltak, akiket konzultációra küldtek és olyan is, akit felfüggesztettek. Négy rendőr leszerelt, miután megállapították, hogy megsértették a testület közösségi médiával kapcsolatos szabályait.

Az új-dél-walesi rendőrség tavaly újította meg 2015-ben megalkotott szabályzatát, ami szerint a rendőröknek végig kell gondolniuk, mielőtt közzétesznek valamit a közösségi médiában, hogy mit szólna hozzá az anyjuk, vagy hogyan éreznék magukat, ha az újság címlapjára kerülne. A szabályzatban példákat is hoznak arra, hogy miért kell körültekintőnek lenni: eszerint volt olyan rendőr, aki szilveszterkor „illetlen pózban” fényképezkedett részeg emberekkel, majd az interneten kezdett terjedni a fotó. Egy másik esetben egy rendőr volt részeg, amikor bikiniben lefotózták, ezután a képet egy bírósági eljárásban arra használta fel az ügyvéd, hogy megkérdőjelezze az érintett rendőr szavahihetőségét.

Arra is figyelmeztették a rendőröket, hogy egyre többen filmezik le és teszik közzé az intézkedéseket, a felvételek alapján pedig vannak, akik beazonosítják a rajtuk szereplő rendőröket és zaklatják őket. „Ha fényképeket posztolsz magadról a közösségi oldaladon, főleg egyenruhában, vagy máshogyan be lehet azonosítani, hogy a rendőrségnél dolgozol, akkor nagyon könnyen megtalálnak” – áll a szabályzatban.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

 

#Külföld#ausztrália#rendőrség#közösségi média

Címlapról ajánljuk