Külföld

Ungváry Krisztián: A nemi erőszak a háború velejárója

rtl.hurtl.hu

2022. április 25. 13:08

A történész több hasonlóságot lát az ukrán háború és Budapest 1944-45-ös ostroma között. A mostani helyzetről azt mondta: az orosz katonák ellátása olyan pocsék, hogy „lopniuk kell az ukrán boltokból. A lakosság fasiszta megszállónak tartja őket. Ilyen helyzetben udvarolni nyilván lehetetlen. Marad tehát az erőszak.”

Ungváry Krisztián történész interjút adott a Magyar Hangnak – egyebek mellett arról beszélt, hogy felettébb hasonlónak látja az ukrajnai háborút és Budapest 1944-45-ös ostromát.

Ennek egyszerű pszichológiai okai vannak. Ha valaki folyamatos életveszélyben végzi a munkáját, akkor kérdéses esetekben kizárólag a saját életére fog gondolni. Ha nincs folyamatos kontroll, és nem sulykolják bele a katonákba, hogy nem használhatnak indokolatlanul fegyvert, akkor annak következménye lesz. Például egy gyanús biciklistát minden további nélkül agyonlőnek.

A történész szerint szerencsésebb országokban erőteljesebb civil kontroll van a hadsereg fölött. Ungváry biztos benne, hogy Ukrajnában a jelenleg ismert eseteknél jóval több tömegmészárlás történt, de ezek száma még magasabb lett volna, ha az orosz hadsereget egy olyan országra eresztik rá, ahol a lakosság egészen más nyelvet beszél. 

Nincs semmi információnk például arról, hogy a megszálló Vörös Hadsereg annak idején mit tett Afganisztánban. Valószínűleg ugyanazt, amit 1944–45-ben Magyarországon 

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, mennyire számít egyedülállónak, hogy az orosz katonák nemi erőszakot követnek el az általuk megszállt területeken, a történész a következőt válaszolta:

A nemi erőszak a háborúk velejárója. A magyar hadsereg is követett el tömegesen nemi erőszakot a második világháború idején. Nem lehet ugyanakkor mást elvárni ezektől a katonáktól, mint amit a saját országuk a saját társadalmával művel. Ha a női jogok Oroszországban csökevényesen léteznek, akkor nem kívánhatjuk, hogy ezt egy háborúban tiszteletben tartsák.

Ungváry emlékeztet rá, hogy a második világháborúban az amerikai katonák nem szorultak rá, hogy tömegesen erőszakot kövessenek el nőkön. Magukat más eszközökkel is vonzóvá tudták tenni, például azzal, hogy felmutattak egy húskonzervet. Hasonló pozitív csomagja az orosz katonáknak azonban nem volt, és most sincs – mutat rá a történész. 

Ellátásuk olyan pocsék, hogy lopniuk kell az ukrán boltokból. A lakosság fasiszta megszállónak tartja őket. Ilyen helyzetben udvarolni nyilván lehetetlen. Marad tehát az erőszak.

Nyitókép: MTI / Kallos Bea

#Külföld#ungváry krisztián#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk