Külföld

A Függetlenség napja című filmmel szembesítették a bíróságon a Trump-hívő politikust

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 14:24

Az egész tárgyalóterem röhögött a jeleneten.

Meg kellett néznie a Függetlenség napja című film híres jelenetét Marjorie Taylor Greene-nek, a Donald Trumpot védő amerikai politikusnak a bíróságon. Az ügyészek azt akarták bebizonyítani, hogy a filmbéli elnök beszédéből nyúlta a retorikát, amivel a Capitolium épületére uszíthatta a jobboldali tömeget tavaly január 6-án.

Én nem tekintek a bíróságra és a politikára úgy, mint Hollywoodra, ahogy önök teszik

– védekezett a nő. Ezután levetítették neki a jelenetet, amelyben a Bill Pullman által játszott amerikai elnök a gonosz földönkívüliek elleni harcra biztatja népét. Erről a jelenetről van szó:


Konkrétan a „nem tűnünk el némán a semmiben” szófordulatot „plagizálhatta” Greene. Önmagában ez elég meredek állítás, hiszen az eredeti angol nyelvű sor, a „do not go gentle into that good night” Dylan Thomas költő verséből származik, és az nemcsak a Függetlenség napjában jelent meg, hanem például Michael Caine karaktere is idézte a Csillagok között című sci-fiben.

A bizarr vádpont bemutatása alatt szinte az egész tárgyalóterem, köztük Greene is nevetésben tört ki.


A Capitolium elleni ostrom után számos eljárás indult az ostromban résztvevők és a felbujtók, köztük Donald Trump ellen. Az eseményekkel a Fókusz is foglalkozott:

Nyitókép: Rick Maiman / Sygma via Getty Images

#Külföld#függetlenség napja#capitolium#ostrom#tárgyalás#donald trump#vád#film

Címlapról ajánljuk