Külföld

Trump emailjei bizonyíthatják, hogy ő áll a Capitolium elleni támadás mögött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 28. 21:38

David Carter kaliforniai szövetségi bíró a lefoglalt levelezés alapján azt közölte, több mint valószínű, hogy Trump bűncselekményt követett el, amikor megpróbálta megakadályozni a kongresszusban a szavazatszámlálást.

Egy szövetségi bíró hétfőn azt közölte, hogy Donald Trump volt elnök és John Eastman jobboldali ügyvéd bűncselekményt tervezhetett, amikor a Capitolium elleni támadást eszközül használva, 2021. január 6-án megpróbálták megzavarni az elnökválasztás eredményének kongresszusi hitelesítését, jelentette a CNN és szinte az összes nagyobb amerikai lap és hírportál.

A bizonyítékok alapján a bíróság valószínűnek tartja, hogy Trump elnök bűnös módon megpróbálta akadályozni a kongresszus 2021. január 6-i együttes ülését

– írta David Carter bíró a hétfőn kiadott 44 oldalas bírósági dokumentumban.

A bírósági végzést az előzte meg, hogy Carter kaliforniai szövetségi bíró arra kötelezte John Eastman, hogy adja át a bíróságnak azt a 101, 2021. január 6. körül keletkezett e-mailt, amelyeket addig megpróbált titokban tartani a Capitolium elleni támadást vizsgáló képviselőházi különbizottság előtt.

A kaliforniai szövetségi bíró közleménye az első olyan bírósági állásfoglalás, ami szerint Trump a választások megdöntését célzó, január 6-ához vezető cselekedetei bűncselekménynek minősülhetnek. David Carter bíró részleteket is közölt a szóban forgó emailekről, sőt további vizsgálatokat sürget.

A terv törvénytelensége nyilvánvaló volt

– írta Carter. „Nemzetünket a hatalom békés átadására alapították, amelynek megtestesítője George Washington volt, aki letette kardját, hogy utat engedjen a demokratikus választásoknak. Trump elnök ezt figyelmen kívül hagyva erőteljesen kampányolt azért, hogy az alelnök egymagában határozza meg a 2020-as választások eredményét.”

Sem a bírónak, sem a képviselőházi bizottságnak nincs lehetősége arra, hogy vádat emeljen Trump vagy szövetségesei ellen a feltételezett összeesküvés miatt, emlékeztet a CNN. Ez a döntés az igazságügyi minisztériumra hárul. Trumpot tehát nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel, ahogy Eastmant sem. Eastman ügyvédje egyelőre nem reagált a megkeresésre.

A Carter által most nyilvánosságra hozatalra jóváhagyott e-maileket nem hozzák azonnal nyilvánosságra, hanem a bizottsághoz kerülnek, amennyiben Eastman nem fellebbez sikeresen a döntések ellen. Carter bíró végzésében elszámoltathatóságra szólított fel, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát.

A bíró szerint Trump és Eastman levelezését más okokból is nyilvánosságra kell hozni:

Eastman és Trump elnök egy demokratikus választás megdöntésére tett kísérletet, amire még nem volt példa az amerikai történelemben

– fogalmazott a bíró, aki szerint Trump és Eastman kifejezett jogi eszközöket kerestek a puccs végrehajtásához.


Bár az e-maileket nem hozzák azonnal nyilvánosságra, Carter több, január 4. és január 7. között íródott levélről is részletesen beszámolt.

Az egyikből kiderül, hogy Trump és Eastman összeesküvést szőtt a kongresszus akadályozására: a Rudy Giuliani számára küldött feljegyzésben azt javasolták, hogy Mike Pence alelnök utasítsa vissza egyes államok elektorait a január 6-i kongresszusi ülésen.

Egy későbbi levélváltásban Eastman ügyvéd és egy kollégája azt fontolgatja, hogyan lehetne egy állami bírósági döntést felhasználni arra, hogy igazolják Pence alelnök tervének életbe léptetését. Egy másik e-mailben a január 6-i támadások utáni akciótervről egyeztetnek.

David Carter bíró szerint önmagában a levelezés bírósági lefoglalása nem jelenti azt, hogy sikerül elszámoltatni a volt elnököt és a hozzá hű körök felelőseit:

A bíróságnak csupán egy maroknyi email körüli vita eldöntése a feladata. Ez nem büntetőeljárás, ez még csak nem is polgári jogi felelősségre vonás.

A bíró mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Eastman és Trump elnök terve bevált volna,

az végérvényesen véget vetett volna a békés hatalomváltásnak, aláásva az amerikai demokráciát és az alkotmányt.

A Capitolium ostromának egyéves évfordulójáról írt cikkünket itt olvashatják.

Nyitókép: Brent Stirton/Getty Images

#Külföld#donald trump#capitolium ostroma#egyesült államok#szövetségi bíró#email

Címlapról ajánljuk