Külföld

Az őrjöngő Trump simán a tüntetők közé lövetett volna

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 2. 16:25

2020 júniusában a George Floyd halála miatt tüntetők annyira feldühítették az elnököt, hogy legszívesebben éles lőszerrel oszlatta volna fel a fehér háznál összegyűlt tömeget.

Érdekes momentumot emelt ki az Axios az Egyesült Államok korábbi védelmi miniszterének május 10-én megjelenő memoárjából. Mark Esper az Egy szent eskü (A Sacred Oath) című visszaemlékezéseiben felidézi, hogy milyen volt a hangulat 2020 júniusában a Fehér Házban, amikor hatalmas tömeg tüntetett Washingtonban George Floyd halála miatt. 

A Black Lives Matters (BLM) mozgalom tüntetői megtöltötték a Fehér Ház közelében a tereket, utcákat és igazságot követeltek a 2020. május 25-én rendőrök által meggyilkolt fekete férfi ügyében. Mark Esper szerint eközben, bent a Fehér Ház ovális irodájában, Donald Trump kivörösödött fejjel üvöltözött:

Nem lehetne egyszerűen lelőni őket? Legalább lábon lőni őket, vagy ilyesmi?

Az Axios azt hangsúlyozza, hogy Mark Esper önvallomása azért rendkívül fontos, mert vezető amerikai politikusként, a volt amerikai elnök kormányának tagjaként hitelesen, első kézből mutatja be, milyen volt a Fehér Ház működése Trump elnöksége idején.

Espert, aki korábban a hadügyminiszter is volt, Trump a 2020-ban, az elnökválasztás után rúgta ki. Így emlékszik vissza a 2020 júniusának első hetében történtekre:

szürreális volt az egész, csak ültem az elnöki íróasztal előtt az Ovális Irodában, miközben az ötlet teljes súlyával ott lógott a levegőben, és az elnök kipirult arccal és hangosan panaszkodott a Washingtonban zajló tüntetések miatt.

Mark Esper azt írta könyvében, hogy ő személy szerint nyilván nem lövetett volna a tüntetők közé, de nagyon nehéz volt az elnököt eltántorítani az ötlettől.

Az Axios szerint Esper könyvét a Pentagon legmagasabb szintjein is olvasták. Az engedélyezési folyamat részeként a könyvet közel három tucat tábornok, magas rangú közhivatalnok és néhány kabinettag is átnézte. Néhányan közülük maguk is tanúi voltak annak, amiről Esper beszámolt.

Trump és Esper – Fotó: Win McNamee/Getty Images

Az Axios emlékeztet arra, hogy Esper 2020 júniusában nyilvánosan kijelentette, ellenzi a lázadásról szóló törvény alkalmazását a BLM tüntetések leverése érdekében. Az 1807-es törvény lehetővé tenné az elnök számára, hogy katonákat vessen be az Egyesült Államok területén, és Esper ennek elutasításával alaposan fel is dühítette Trumpot.

Az Axios felidézi azt is, hogy Michael Bender (a Wall Street Journal, illetve az N.Y. Times újságírója) tavaly megjelent „Őszintén szólva, megnyertük ezt a választást" című könyvében arról számolt be, Trump az Ovális Irodában tartott viták során többször felszólította a rendfenntartó erőket, hogy lőjék le a tüntetőket. Ezt a beszámolót erősíti meg Mark Esper visszaemlékezése.

Nyitókép: tüntetők a fehér Háznál, 2020. június 6-án – Fotó: Samuel Corum/Getty Images

#Külföld#donald trump#egyesült államok#blm#tüntetés#black lives matter#george floyd

Címlapról ajánljuk