Külföld

„Én vagyok a kibaszott elnök!” – Trump torkon ragadta az őt védő ügynököt

rtl.hurtl.hu

2022. június 29. 8:11

Mert akarata ellenére nem vitték egy olyan helyre, amit veszélyesnek ítéltek: az amerikai kongresszus épületébe, amit Trump hívei megtámadtak. 

Donald Trump amerikai elnök megpróbálta elkapni az őt szállító elnöki autó kormányát, és torkon ragadta az őt védő Secret Service egyik ügynökét, mert akarata ellenére nem vitték az amerikai kongresszus épületéhez 2021. január 6-án, amikor Trump hívei megostromolták az épületet. Erről számolt be az ostrom körülményeit, és Trump abban játszott szerepét vizsgáló kongresszusi bizottság előtt tartott meghallgatásán a Fehér Ház egyik akkori alkalmazottja.

Cassidy Hutchinson, Trump kabinetfőnökének közeli munkatársa eskü alatt tett tanúvallomásában elmondta, hogy az elnök oda akart menni a kongresszus épületébe, miután a hívei előtt elmondott gyújtó hangú beszédben arra bíztatta a tömeget, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz. Trump ugyanis nem fogadta el, hogy elveszítette az elnökválasztást Joe Biden demokrata jelölt ellen, és hamisan azt állította, hogy választási csalás miatt kapott ki, amit hívei elhittek.

Azonban az amerikai elnökök biztonságára ügyelő Secret Service ügynökei közölték vele, hogy akarata ellenére visszaviszik a Fehér Házba. Trumpnak ez nem tetszett, és Hutchinson tanúvallomása szerint közölte az egyik ügynökkel:

Én vagyok a kibaszott elnök. Azonnal vigyenek a Capitoliumhoz.

Amikor erre nem volt hajlandó, Trump megragadta az autó kormányát, de az egyik ügynök, Robert Engel megragadta az elnök kezét, közölve vele, hogy engedje el a kormányt, mert vissza fognak menni a Fehér Házba. Ekkor Trump a másik, szabad kezével torkon ragadta az ügynököt.

Fegyvereseket szabadított a Capitoliumra

Hutchinson tanúvallomásában közölte, Trump tisztában volt azzal, hogy fegyveresek is vannak hívei között, de nem érdekelte, sőt, kifejezetten kérte, hogy szedjék le a fémdetektorokat annál a helynél, ahol beszédet intézett hozzájuk. Trump akkor kijelentette:

Kurvára nem érdekel, hogy vannak fegyvereik. Nem azért vannak itt, hogy bántsanak. Engedjék be a népem. Innen mehetnek a Capitoliumhoz.

Az elnöknek Hutchinson tanúvallomása szerint azzal sem volt különösebb baja, hogy hívei azt kiabálták, hogy „akasszuk fel Mike Pence-t”, Trump alelnökét, aki azzal vívta ki az elnök és a hívei ellenszenvét, hogy arra készült, jóváhagyja az elnökválasztás eredményét. 

„Én vagyok a kibaszott elnök!” – Trump torkon ragadta a Secret Service őt védő ügynökét
Donald Trump hívei az amerikai kongresszus épületénél, 2021. Január 6-án. Fotó: Shay Horse/NurPhoto via Getty Images

Hutchinson elmondta, hallotta, ahogy Mark Meadows kabinetfőnök ezzel kapcsolatban közölte a Fehér Ház jogászával:

Hallottad őt. Szerinte Mike megérdemli. Szerinte nem csinálnak semmi rosszat.

Nyitókép: Donald Trump beszédet mond hívei előtt Washingtonban, 2021. január 6-án. Fotó: Eric Lee/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#donald trump#capitolium ostroma#egyesült államok#elnökválasztás

Címlapról ajánljuk