Külföld

Így áll az ukrajnai háború az orosz invázió megindulása után 60 nappal

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 7:01

Az oroszok ukrán civileket soroznának be, a mariupoli acélmű alatt rejtőző civileket pedig nem engedik ki. A következő napokban egyre erőteljesebbek lehetnek a támadások.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Guardian beszámolója szerint sajtótájékoztatót tartott egy földalatti metróállomáson, ahol hosszasan beszélt a lehetséges béketárgyalásokról. Bejelentette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kijevbe utazik, hogy vasárnap találkozzon vele.Az ukrán elnök további nehézfegyvereket kért az Oroszország elleni harchoz.
  • Zelenszkij világossá tette, hogy ha Oroszország megöli valamelyik mariupoli védőt, vagy folytatja a „függetlenségről” szóló népszavazást a részben megszállt déli Herszon és Zaporizzsija régiókban, Ukrajna felfüggeszti a béketárgyalásokat Moszkvával.
  • Zelenszkij kitért az Ogyessza elleni korábbi rakétatámadása is, amelyben 18-an megsebesültek és nyolcan meghaltak, köztük egy három hónapos baba, édesanyja és nagymamája.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország ukrán civilek besorozását tervezi Herszon és Zaporizzsija régiókban.
  • Donyeckben és Luhanszkban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet különleges megfigyelő missziójának számos tagját őrizetbe vették.
  • A kelet-luhanszki régióban fekvő Girske faluban mért csapások hat civilt öltek meg – közölte Szergij Gajday, a régió kormányzója. 
  • Két orosz tábornokot öltek meg Herszon közelében – áll az ukrán védelmi minisztérium közleményében. Egy harmadik állapota kritikus. 
  • Szombaton a civilek Mariupolból való evakuálása kudarcot vallott, Petro Andryuscsenko polgármesteri tanácsadó azt mondta, az orosz erők nem engedték meg, hogy az ukránok által szervezett buszok a 227 kilométerre északnyugatra fekvő Zaporizzsjába szállítsák a lakosságot. 
  • Az amerikai elemzők arra figyelmeztettek, hogy az orosz erők a következő napokban valószínűleg növelni fogják a szárazföldi támadások erejét. 
  • A héten közzétett műholdfelvételek két nemrégiben feltárt tömegsírhelyet mutattak két Mariupol melletti városban, a helyi tisztviselők pedig azzal vádolták Oroszországot, hogy civilek ezreit temette el, hogy eltitkolja az ott folyó mészárlást. A Kreml nem kommentálta a képeket. 
  • Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az orosz invázió óta az országot elhagyó ukránok száma jelenleg 5 163 686. 

Nyitókép: Az orosz támadások után ott maradt bombák maradványait nézi egy férfi a Csernyihivi területen fekvő Ivanyivkában április 20-án – Fotó: Oleg Petrasjuk/MTI/EPA

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#invázió#mariupol

Címlapról ajánljuk