Külföld

Lecsap az uniós szigor a Google-re és a Facebookra

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 14:19

Azt ígérik, hogy ami offline törvénysértőnek minősül, azt az interneten is úgy fogják kezelni.

Megállapodás született arról az uniós szabályozásról, amelynek értelmében a Google, a Facebook és más jelentős online platformok üzemeltetőinek szigorúbban fel kell lépniük az illegális tartalmak ellen – számolt be a Reuters. A digitális szolgáltatásokról szóló törvényről (DSA) több mint 16 órányi tárgyalás során egyeztek meg a tagállamok és az uniós döntéshozók.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos a Twitteren közölte: a jogszabály biztosítja, hogy ami offline illegálisnak minősül, azt az interneten is úgy fogják tekinteni és kezelni. Dita Charanzová cseh EP-képviselő, aki már nyolc éve szorgalmazott hasonló szabályozást, üdvözölte a megállapodást. Szerinte Európa világossá tette, hogy a Google, a Meta és más nagy online platformok „nem működhetnek önálló digitális szigetként”.

Az új törvény tiltja egyebek mellett a gyerekekre célzott hirdetéseket, és arra is kötelezheti a cégeket, hogy az algoritmusaik működéséről szolgáltassanak adatokat a szabályozó hatóságoknak és kutatóknak. A saját felügyeletük költségeihez éves reklámbevételük 0,05 százalékával kell hozzájárulniuk a szolgáltatóknak, törvénysértés esetén pedig a kiszabott büntetés a teljes évi bevételük 6 százalékát is kiteheti. Ismételt jogsértés esetén ki is tilthatják őket az Európai Unióból.

A jogszabály 2024-ben lép hatályba.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#európai unió#google#facebook#szabályozás

Címlapról ajánljuk