Külföld

Oroszország megbüntette a Google-t, mert nem törlik a háborúval kapcsolatos hamis tartalmakat

Dévai LászlóDévai László

2022. április 21. 14:47

Ami szerintük nem is háború, ugye.

Egy orosz bíróság 11 millió rubelre (47,1 millió forintra) bírságolta a Google amerikai óriáscéget, amiért nem törölte az ukrajnai konfliktusról szóló hamisnak ítélt információkat és az ukrán „szélsőjobboldali” csoportok által készített YouTube-videókat – írja a Reuters.

Az orosz távközlési felügyelet a hónap elején közölte, hogy lépéseket tesz a Google megbüntetésére a YouTube-on terjesztett  „hamis videók” miatt és korábban már figyelmeztette az amerikai vállalatot, hogy bírságra számíthat, ha nem tesz eleget a kötelezettségének.

A Google-t elmarasztalták közigazgatási jogsértés miatt, és két esetben 4 millió rubel (16,5 millió forint), illetve 7 millió rubel (29 millió forint) bírsággal sújtották – közölte csütörtökön a moszkvai Taganszkij kerületi bíróság.

A Google egyelőre nem reagált a döntésre.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Google azért kapta a bírságot, mert az orosz hatóságok szerint pontatlan adatok terjesztéséhez járul hozzá az ukrajnai orosz veszteségekről és a civil áldozatokról, valamint nem törli az ukrán szélsőjobboldali csoportok, így az ukrán Nemzeti Gárdába integrált, eredetileg szélsőséges, neonáci és ultranacionalista paramilitáris szervezetként alapított Azov ezred tartalmait.

Nyitókép: Sasha Mordovets / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#google#vlagyimir putyin#putyin#ukrajna

Címlapról ajánljuk