Külföld

Orbán Viktor meghívta a pápát

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 13:50

Az egyházfőnél járt a miniszterelnök, a háború és a családok ügye is szóba került.

Ferenc pápával találkozott Orbán Viktor a Vatikánban csütörtökön.

Orbán Viktor misén vesz részt a Szent Péter-bazilikában – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar miniszterelnöknek ez az első külföldi útja a megválasztása óta. A csütörtöki Kormányinfón is szóba került, hogy Orbán Viktor választási győzelmei után hagyományosan Varsóba szokott utazni, de Gulyás Gergely azt mondta: Lengyelország nem szorult hátrébb a magyarországi külpolitikában az ukrajnai háború miatt fennálló nézetkülönbségek ellenére sem, a vatikáni meghívás az egyházfő tavalyi magyarországi látogatásának folyománya.

Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója fogadja Orbán Viktort – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A pápával való találkozó után Orbán Viktor az állami médiának azt mondta, „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy a Fidesz választási győzelme után az egyházfő meghívását fogadta el elsőként. Ennek szerinte különös jelentőséget ad a háború, hiszen Magyarország és a pápa is azt az álláspontot képviseli, hogy mielőbb legyen béke. Szóba került az ukrajnai menekülteknek nyújtott humanitárius segítség, amit Orbán Viktor szerint a pápa is megemlített, és arra biztatta hazánkat, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

MTI / Vatikáni média

A miniszterelnök elárulta, hogy hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy jövő évi magyarországi látogatásra, amire „biztatóan pozitív választ” kapott. Úgy vélte, hogy a Vatikánnal „nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország”, a legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki közöttük.

 MTI / Vatikáni média
#Külföld#orbán viktor#ferenc pápa#vatikán

Címlapról ajánljuk