Külföld

Horgászás közben, családja társaságában csaptak le a rendőrök a volt belügyminiszterre Szlovákiában

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 13:54

Robert Kalinákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval együtt szervezett bűnözői csoport létrehozásával gyanúsítják.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség szerda reggel őrizetbe vette Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert – írta az Új Szó.

Kalinákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. 

A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat 

– mondta David Lindtner, a politikus védője, aki szerint a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy vélte, ha Robert Kalinákot beidézték volna, biztosan megjelent volna a kihallgatáson a rendőrségen.

Elmondása szerint tíz rendőr vette őrizetbe a volt belügyminisztert.

Robert Kalinákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport létrehozásával gyanúsítják. Ficót nem vették őrizetbe, ehhez ugyanis a parlament beleegyezése is szükséges. 

A Magyar Hang cikke szerint az ügy egy rendőrségi felvételre vezethető vissza, amelyen Robert Fico egykori kormányfő beszélget olyan személyekkel, akik már régóta az ügyészség célkeresztjében voltak. 

A kép- és hanganyagokat a rendőrség egy hétvégi házban rögzítette, ahol egészen különös társaság gyűlt össze. Ficón kívül ott volt:

  • Robert Kalinák egykori belügyminiszter, 
  • Marek Para ügyvéd, aki arról ismert, hogy súlyos bűncselekményekkel vádolt vállalkozókat védett. Többek között ő képviselte Marian Kocnert is, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását. 
  • Az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar fia, akinek édesapja most már egy éve börtönben van. 
  • A felvételeken Miroslav Bödör is látható, ő Norbert Bödör édesapja, akit bűnszervezet létesítésével és működtetésével, megvesztegetéssel, továbbá kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. 

A híradások szerint beszélgetés arról szólt, hogyan kezeljék Gaspar és Bödör ügyét, akik már eddig is rengeteg fejfájást okoztak Fico pártjának, a Smernek.

Az eddigi nyomozás alapján a rendőrségi testületen belüli bűnszervezet élén Bödör és Gaspar állt, akik a gyanú szerint maguk szabhatták meg, hogyan döntsenek a rendőrök bizonyos ügyekben. Az is kiderült, hogy 2015-ben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) megfigyelte azokat az ellenzéki személyeket, akik a kormányzó párt szempontjából kellemetlenek voltak. Az így megszerzett információkat aztán eljuttatták a Smer vezetésének, amely ekkor még ereje teljében volt, és egyedül, koalíciós partnerek nélkül vezette az országot – írta a lap.

Nyitókép: Robert Kalinak szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a V4-ek belügyminisztereinek találkozóját követően 2017. október 5-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 

#Külföld#robert kalinak#robert fico#szlovákia#bűnüldözés

Címlapról ajánljuk