Külföld

Tüntetőkre lőttek a rendőrök a gazdasági válság sújtotta Srí Lankán

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 17:36

Egy ember meghalt. A hatóságok nem tagadták a történteket.

Srí Lankán a rendőrség kedden tüzet nyitott az üzemanyag-árak emelkedése miatt tüntetőkre – számol be az AP hírügynökség. Egy ember meghalt, tízen megsérültek.

Ez az első eset, hogy a hatóságok rálőttek a gazdasági válságtól sújtott országban hetek óta zajló tüntetések résztvevőire. A rendőrség megerősítette, hogy tüntetőkre lőttek Rambukkanában, ami a fővárostól, Colombótól 90 kilométerre északnyugatra található. A rendőrség szóvivője szerint a tüntetők vasúti síneket és utakat torlaszoltak el, és nem tettek eleget az oszlatási felszólításnak.

Srí Lanka az államcsőd szélén áll, a súlyos valutahiány miatt nem tudja polgárai alapvető szükségleteit kielégíteni. Hónapok óta hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és gyógyszerekből. A tüntetők 11 napja blokád alatt tartják az államfői hivatal bejáratát, az elnököt okolva a válságért.

Az ország miniszterelnöke kedden bejelentette, hogy megváltoztatják az alkotmányt, bizonyos elnöki jogköröket a parlamentnek adnak át. A tüntetők azonban továbbra is azt követelik, hogy az elnök és befolyásos családja távozzon a hatalomból. A kormányfő, Mahinda Radzsapaksza is az államfő, Gotabaja Radzsapaksza testvére. Egyikük sem szándékozik lemondani.

Mint korábban megírtuk, a szigetországban az iskolai vizsgák is elmaradtak, mert nem volt pénz nyomtatópapírra.

Nyitókép: Pradeep Dambarage/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#srí lanka#rendőrség#tüntetés#lövöldözés#válság

Címlapról ajánljuk