Gazdaság

Elmaradnak az iskolai vizsgák Srí Lankán, mert nem telik nyomtatópapírra

rtl.hurtl.hu

2022. március 19. 12:06

Élelmiszerre és gyógyszerre is alig van forrása az országnak.

Több millió diák osztályozó vizsgája maradhat el Srí Lankán, mert az országnak nincs pénze nyomtatópapírra – számol be az Al Jazeera.

A szigetországban a 9., 10. és 11. osztály végén vizsgát kell tenniük a tanulóknak, ahol eldől, hogy továbbléphetnek-e a következő osztályba. A vizsgák másfél hét múlva kezdődnének, de határozatlan időre elhalasztották azokat.

Srí Lanka súlyos pénzügyi válsággal küzd, az ország nyugati tartományának oktatási minisztériuma szerint arra sincs valuta, hogy papírt és festéket importáljanak. Nemcsak papírból, de üzemanyagból, gyógyszerből és élelmiszerből is hiány van a 22 milliós ázsiai országban, amely a héten bejelentette, hogy az IMF-től kér mentőövet.

Az országnak idén 6,9 milliárd dollárnyi adósságát kell törlesztenie, de mindössze 2,3 milliárd dollár valutatartaléka volt február végén. Ahhoz, hogy a legsürgősebb élelmiszer- és gyógyszervásárlásokat fedezni tudják, Indiától kaptak egymilliárdos hitelkeretet. Srí Lanka segítséget kért legnagyobb hitelezőjétől, Kínától is, de nem kapott hivatalos választ.

Az Al Jazeera szerint az országban hosszú sorokban várnak az emberek élelmiszerre és üzemanyagra, rendszeresek az áramszünetek és jegyre adják a tejport, cukrot, lencsét és rizst.

Decemberben arról írtunk, hogy Srí Lanka teával fizetett volna Iránnak az olajért.

Nyitókép: Akila Jayawardana/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#srí lanka#államcsőd

Címlapról ajánljuk