Külföld

Már csaknem félezren haltak meg a pusztító áradásokban Dél-Afrikában

rtl.hurtl.hu

2022. április 17. 21:15

Még mindig kutatnak eltűntek után.

Meghaladta a 400-at a dél-afrikai árvíz áldozatainak száma, KwaZulu-Natal tartományban vasárnap is tovább kutattak az eltűntek után.

Sihle Zikalala, a tartomány vezetője elmondta, hogy az áldozatok száma 443, további 63 ember eltűnt. Az áldozatok többsége a 3,5 millió lakosú Durban térségében élt.

Afrika egyik legforgalmasabb kikötőjének működésében is  fennakadások voltak a heves esőzés miatt. Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (235 milliárd forint).

Vasárnap még mindig esett az eső egyes körzetekben, de a csapadék mértéke elenyésző volt a korábbi napokhoz képest. Puseletso Mofokeng, a meteorológiai intézet munkatársa szerint a jövő hét végéig teljesen megszűnik az esőzés.

Országszerte adományokat gyűjtenek a károsultak megsegítésére. A kormány 1 milliárd rand (23,5 milliárd forint) gyorssegélyt nyújtott az érintetteknek.    

A novembertől áprilisig tartó ciklon időszakban minden évben heves viharok zúdulnak Afrika déli részére. Madagaszkáron és Mozambikban gyakran pusztítanak árvizek, de a Dél-afrikai Köztársaságot általában elkerüli a természeti csapás.

Nyitókép: Vízben elmerült autók a dél-afrikai Durbanben 2022. április 12-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#árvíz#dél-afrika

Címlapról ajánljuk