Külföld

A WHO szerint a feketéket érintő háborúkra nem figyel úgy a világ, mint Ukrajnára

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 9:26

Etiópia, Jemen, Afganisztán vagy Szíria sokkal kisebb figyelmet kap, mint Ukrajna.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint a világ nem fordít egyforma figyelmet a feketéket és a fehéreket érintő háborúkra. Tedros Adhanom Ghebreyesus úgy vélte, az Ukrajnának nyújtott segítségnek csak töredéke jut más humanitárius válságok kezelésére. 

Ukrajna megsegítése nagyon fontos, mert az egész világra hatással van. De Etiópia, Jemen, Afganisztán vagy Szíria nem kap ugyanilyen figyelmet 

– mondta. „Nem tudom, hogy a világ valóban egyenlő figyelmet fordít-e a fekete és a fehér emberek életére” – fogalmazott Tedros egy sajtótájékoztatón. 

„Őszintének kell lennem: a világ nem ugyanúgy bánik az emberekkel. Vannak, akik egyenlőbbek, mint mások. És amikor ezt mondom, fáj. Mert látom. Nagyon nehéz elfogadni, de megtörténik” – tette hozzá. 

  • A tigréi tartományban 2020 óta folyik háború, a harcokban ezrek haltak meg, köztük civilek. Mindkét harcoló fél ölt civileket, sok esetben szexuális erőszakról is érkeztek beszámolók. 
  • Az ENSZ Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válságának nevezi.
  • Afganisztánban az ENSZ szerint 24 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre a túléléshez.
  • Szíriában 11 éve folyik polgárháború. A konfliktusban körülbelül félmillió ember vesztette életét és több millióan menekültek el.
  • Oroszország 50 napja támadta meg Ukrajnát.

Nyitókép: Rommá vált épület a jemeni kormányerőket támogató szaúdi vezetésű arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2022. január 19-én – Fotó: Jajha Arhab/MTI/EPA

 

#Külföld#who#tedros adhanom ghebreyesus#etiópia#orosz-ukrán háború#jemen

Címlapról ajánljuk