Külföld

Éhínséget hozhat a világba az oroszok háborúja

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 7:30

Harminchat állam fedezi gabonaimportja több mint felét Oroszországból és Ukrajnából, köztük vannak a világ legszegényebb országai.

A szegény országokat gazdasági összeomlás fenyegeti az ukrajnai háború következtében egyszerre jelentkező élelmezési, energetikai és pénzügyi válság nyomán – közölte szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár.

Oroszország a világ egyik legnagyobb gáz- és kőolajexportőre, ezenkívül Oroszország és Ukrajna jelentős gabonatermelő, együttesen a globális export harmadát adja. 

A nyersanyagok rekordokat döngető világpiaci árának az importra szoruló országok látják kárát – fogalmazott sajtótájékoztatóján Guterres.

„A háború felpörgeti a hármas – élelmezési, energetikai és pénzügyi – válságot, amely a világ legkiszolgáltatottabb népeit, országait és gazdaságait sújtja” – emelte ki az ENSZ-főtitkár a sajtótájékoztatón, amelyen az Ukrajna elleni, február 24-i orosz támadás után létrehozott válságkezelő munkacsoport jelentését ismertette.

Mostanra igazi viharral vagyunk kénytelenek szembesülni, amely számos fejlődő ország gazdaságának romba döntésével fenyeget 

– fogalmazott az ENSZ főtitkára.

Guterres felhívta a figyelmet, hogy mintegy 1,7 milliárd ember, akinek harmada már most szegénységben él, „jelentős mértékben kiszolgáltatott”  az élelmezési, energetikai és pénzügyi válságok okozta zavaroknak, amelyek viszont tovább növelik a szegénységet és az éhezők számát. „A világ legkiszolgáltatottabb emberei nem válhatnak járulékos áldozataivá egy újabb olyan tragédiának, amelyről nem is tehetnek” – tette hozzá.

Mint mondta, 36 állam fedezi gabonaimportja több mint felét Oroszországból, illetve Ukrajnából, s köztük vannak a világ legszegényebb országai.

A válságkezelő munkacsoport a jelentésében az élelmiszerek és az energiahordozók világpiaci kereskedésének folyamatos fenntartását javasolta, illetve a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját sürgette. Hozzátette, hogy az egyes országok a válságot kihasználva kivonhatják a forgalomból a szenet és a fosszilis energiahordozókat, felgyorsítva ezzel a megújuló energiaforrások bevezetését.

„Mindenekelőtt véget kell vetni ennek a háborúnak” – mondta António Guterres. 

Mindazonáltal elismerte, hogy egyelőre még humanitárius tűzszünet sem tűnik lehetségesnek. 

Felidézte, hogy nemrégiben Martin Griffiths-t, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesét küldte Moszkvába kipuhatolni a humanitárius fegyvernyugvás lehetőségeit.

A Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerdán összehangolt nemzetközi fellépést szorgalmazott az élelmiszerellátás biztosításának szavatolására és felszólította az egyes országokat, hogy kerüljék el az élelmiszerekre és műtrágyákra vonatkozó exporttilalmakat.

A négy nemzetközi szervezet vezetője közös nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború tovább súlyosbítja a koronavírus-járvány és a klímaváltozás teremtette válságokat és fokozza a bizonytalanságot, valamint a konfliktusok lehetőségét emberek millióit fenyegetve világszerte. Hangsúlyozták, hogy az alapvető élelmiszerek jelentősen megnövekedett ára, illetve az élelmiszerek hiánya komoly terhet jelent a háztartásoknak, s nemcsak a szegény országokban, hanem egyre inkább a közepes jövedelmű országokban is.

Nyitókép:  Lehotka László / MTVA

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#gabona#élelmiszer

Címlapról ajánljuk