Külföld

Az ukrán elnök felesége már semmiről nem akarja meggyőzni az oroszokat

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 17:56

Olena Zelenszka már több mint egy hónapja csak telefonon tud beszélni férjével.

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a harcokra összpontosít, felesége, Olena Zelenszka humanitárius ügyekkel és az ukrán gyerekek segítésével foglalkozik. A first lady a CNN-nek elmondta: a háború előtt indították el az iskolai étkeztetés reformját, hogy egészségesebb és ízletesebb ételeket kapjanak a gyerekek, most viszont már arról van szó, hogy egyáltalán jusson nekik étel, és nem a gyerekek egészséges életmódjával törődnek, hanem azzal, hogy megmeneküljenek.

Az ukrán gyerekek fele külföldre kényszerült, ezreket ért testi és lelki sérülés – mondta Olena Zelenszka, hozzátéve, hogy ők a háború előtt egy nappal még átlagos európai iskolások voltak, órarenddel és tervekkel a vakációra.

Legelsősorban a legkiszolgáltatottabb gyerekeket, a betegeket, a fogyatékossággal élőket és az árvákat menekítik ki Lengyelországon keresztül olyan országokba, ahol hajlandók őket befogadni és ellátni. Az oroszok által bombázott városokba inkubátorokat visznek, hogy megmentsék az újszülöttek életét. Segítik a menekültek beilleszkedését új környezetükben, köztük sok ezer autizmussal élő gyermekét.

Arra a kérdésre, hogy látta-e férjét a konfliktus kezdete óta, azt mondta: az elnök stábjával együtt az elnöki hivatalban él, ahol ő és gyermekei nem tartózkodhatnak a veszély miatt. Több mint egy hónapja csak telefonon beszélnek. 17 éves lányukra, Szasára és 9 éves kisfiukra, Kirilóra Olena Zelenszka vigyáz.

A first lady beszélt arról is, hogy szerinte az orosz propaganda a göbbelsi propagandán is túltesz, a második világháborúban ugyanis nem volt internet és nem lehetett úgy hozzáférni az információkhoz, mint most. Ma mindenki látja a háborús bűnöket, a Bucsában az utcán heverő holttesteket, az oroszok viszont nem akarják látni azt, amit az egész világ lát, mert így kényelmesebb számukra. Könnyebb azt mondaniuk, hogy „ez álhír” és tovább inni a kávéjukat, mint elolvasni egy megölt ember történetét, ránézni a gyászoló rokonaikra és barátaikra.

Egyre inkább meggyőződésem, hogy az oroszok vakon hisznek. Nem akarnak látni és hallani. Már nem foglalkozom velük.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy az egész világ látja és hallja, ami Ukrajnában zajlik, és fontosnak tartja, hogy a háború ne váljon megszokottá, az áldozatokra ne statisztikaként tekintsenek.

Olena Zelenszka egy hónapja nyílt levélben mondott köszönetet azoknak, akik segítik Ukrajnát és az ukránokat.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij és Olena Zelenszka az ukrán függetlenség 29. évfordulóján – Fotó: PressOffice of Ukrainian Presidency/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#olena zelenszka#volodimir zelenszkij#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk