Külföld

„Amikor Oroszország azt mondja, hogy nem civilek ellen háborúzik, a megölt gyerekek nevét kiáltom” – először szólalt meg Zelenszkij felesége

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 10:15

Az ukrán elnök felesége köszönetet mondott azoknak a tüntetőknek is, akik kiállnak hazája mellett.

Nyílt levelet tett közzé Volodimir Zelenszkij felesége az ukrán elnöki hivatal honlapján arra reagálva, hogy az elmúlt időszakban számtalan interjúkérést kapott szerte a világból.

A Kreml-hátterű propagandatermékek győzködése ellenére, amelyek mindezt „különleges műveletnek” hívják, ez valójában egy tömeggyilkosság az ukrán civilek ellen

– írja Olena Zelenszka, aki a legborzasztóbbnak a gyermekáldozatokat tartja.

A nyolcéves Alisza, aki Ohtirkában az utcán halt meg, miközben nagyapja próbálta megvédeni őt. Vagy Polina Kijevből, aki szüleivel halt meg a bombázásokkor. A 14 éves Arszenyijt a romok találták fejbe, és nem tudták megmenteni az életét, mert a mentő nem tudott a közelébe jutni az intenzív támadások miatt

– áll a nyílt levélben. Hozzáteszi:

Amikor Oroszország azt mondja, hogy nem visel háborút a civilek ellen, ezeknek a meggyilkolt gyerekeknek a nevét kiáltom először.

Az ukrán first lady nőkről és gyerekekről ír levelében, akik most pincékben és óvóhelyeken élnek. Egyes városokban a családok napok óta nem tudnak kijönni az óvóhelyekről a civil infrastruktúra szándékos támadása miatt.

A háború első újszülöttjei a pince betonmennyezetét látták meg, első lélegzetüket a dohos levegőből vették, és egy bezárt, terrorizált közösség üdvözölte őket. Mostanra sok tucat gyerek van, akik még soha nem éltek békében

– írja. Azokra is felhívja a figyelmet, akik kezelésre, ellátásra szorulnának, de nem tudják megkapni.

Mennyire lehet könnyű inzulint beadni a pincében? Vagy asztmagyógyszerhez jutni tűz alatt? Nem beszélve a rákos betegek ezreiről, akik most beláthatatlan ideig nem juthatnak kemoterápiához és sugárkezeléshez.

Olena Zelenszka ír azokról a férfiakról is, akik könnyekben törnek ki, amikor a határra viszik szeretteiket, akiktől meg kell válniuk, de bátran visszatérnek, hogy a szabadságért harcoljanak.

Szerinte az agresszor, Putyin azt gondolta, hogy villámháborúval elfoglalhatja Ukrajnát, de alulbecsülte annak népét és hazaszeretetüket. Az ukránok politikai nézeteiktől, anyanyelvüktől, vallásuktól, nemzetiségüktől függetlenül páratlan egységben álltak ki – írja, hozzátéve, hogy amíg a Kreml propagandistái azzal hencegnek, hogy az ukránoknak virággal kellene köszönteniük az oroszokat, mint megmentőket, addig Molotov-koktélokkal fogadják őket.

Az ukrán first lady köszönetet mond azoknak, akik segítik a rászorulókat, és tovább dolgoznak a gyógyszertárakban, boltokban, tömegközlekedésben, szociális szolgáltatásokban, megmutatva, hogy Ukrajnában az élet győz. Azt is megköszöni, hogy a szomszédos országok megnyitják határaikat a nők és gyerekek előtt, és vigyáznak rájuk, amikor az agresszor ellehetetleníti, hogy hazájukban óvják őket.

Köszönöm mindenkinek a világon, akik tüntetnek Ukrajna mellett. Látunk benneteket! Figyelünk, és értékeljük a támogatásotokat

– áll a levélben. Olena Zelenszka azt írja, Ukrajna békét akar, de megvédi a határait és identitását. Megismétli a háború kezdete óta számtalanszor elhangzott ukrán kérést, hogy Ukrajna felett rendeljenek el légtérzárat, a földön pedig ők maguk megvívják a háborút. A sajtótól pedig azt kéri, hogy mutassák meg az igazat arról, ami Ukrajnában történik, mert az Oroszország által vívott információs háborúval szemben minden bizonyíték létfontosságú.

Az ukrán elnök felesége szerint nem csak „valahol egy háború” zajlik, hanem egy háború Európában, az EU határai mellett.

Ukrajna megállítja azokat az erőket, amelyek holnap a ti városaitokba törhetnek be agresszíven annak ürügyén, hogy a civileket védik

– írja, hozzátéve, hogy ha nem állítják meg az atomháborúval fenyegetőző Putyint, senki számára nem marad biztonságos hely a világon.

Nyitókép: Markiian Lyseiko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

 

#Külföld#olena zelenszka#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk