Külföld

Katonai konvoj tarthat Izjum felé, aknákat hagynak hátra az elvonuló oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 6:52

Az ukrajnai háború legfrissebb eseményei.

Ukrajna főügyésze a CNN-nek azt mondta: hivatala az orosz invázió több mint 5800 háborús bűncselekményében építi fel vádat, egyre több ilyen esettel találkoznak. Több holttestet is exhumálnak a Bucsa városában felfedezett tömegsírból – mondta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint kimeríti a háborús bűn fogalmát, hogy az ország északi részéről visszavonuló orosz csapatok szándékosan több ezer aknát hagytak maguk mögött.

Miután az orosz csapatok kivonultak a főváros környékéről, hogy kapacitásaikat Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítsák, a menekülésből, bujkálásból visszatérő lakosok hatalmas pusztítást találtak az orosz csapatok helyén. A CNN munkatársa, Clarissa Wardja több ilyen, Kijev környékén fekvő falut is bejárt, szerinte a visszatérőket egyebek mellett kivégzésekről és jogtalan letartóztatásokról szóló beszámolók fogadták.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint összesen 4354 embert evakuáltak azokról a területekről, ahol folytatódnak a harcok, köztük több mint ötszáz személyt mentettek ki Mariupolból. 

A lap egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva arról ír, hogy Oroszország megerősíti jelenlétét Kelet-Ukrajnában, amint azt az is bizonyít, hogy északi irányból egy orosz katonai konvoj tart Izjum városa felé. A tisztségviselő szerint a konvojban felfedeztek egy parancsnoki- és vezérlőegységet, de biztosíthat gyalogsági támogatást is.

Nyitókép: Maximilian Clarke / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#mariupol#konvoj

Címlapról ajánljuk