Külföld

Nem akart rátenni két orosz oligarchát az EU szankciós listájára Magyarország és Ausztria

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 7:58

A két ország indokolatlannak találta a javaslatot, Bécs és Budapest végül más országok nyomására engedett.

Orosz oligarchákat tett volna feketelistára az Európai Unió, de Magyarország és Ausztria megkérdőjelezte a javaslatot. A két ország csak más kormányok nyomására engedett – írta a Reuters uniós diplomata forrásokra hivatkozva. 

Az Európai Unió még múlt pénteken fogadott el új szankciócsomagot Oroszország ellen az Ukrajna ellen indított inváziója miatt. Ennek része volt az is, hogy feketelistára tették a Kreml-közeli Moshe Kantor és German Gref orosz oligarchákat. Magyarország és Ausztria azonban megkérdőjelezték ennek a lépésnek a jogosságát és csak Észtország, valamint Litvánia nyomásának engedve egyeztek bele a döntésbe.

Moshe Kantor az orosz műtrágyagyártó cég, az Acron nagyrészvényese és German Grefhez hasonlóan – aki a Sberbank vezetője – a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szoros kapcsolata miatt szankcionálták. 

A magyar fél meglepődött amiért Moshe Kantor esetében egy olyan személyt szeretnének feketelistára tenni, aki több magas kitüntetést is kapott uniós tagállamokban, így például Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban. Budapest megkérdőjelezte German Gref szankcionálást is – írta a Reuters.

A magyar kormány brüsszeli képviselete eddig nem kommentálta a hírt. 

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szóvivője viszont azt mondta, Ausztria soha sem tiltakozott egy ilyen lépés ellen, mint ahogy a jövőben sem fog.

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 30 milliárd euró értékben zárolták az orosz oligarchák vagyonát az Európai Unióban, Ausztria ebből néhány százmillió euró értékű blokkolást hajtott végre, Magyarország eddig semmilyen intézkedést nem jelentett be.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és German Gref, a Sberbank orosz bank elnök-vezérigazgatója tárgyal 2017-ben – Fotó: Mihail Klimentyev/MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#moshe kantor#german gref

Címlapról ajánljuk