Külföld

Oroszország máris megfenyegette a NATO-ba tartó Svédországot és Finnországot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 11. 18:49

A Kreml szóvivője óva intette a két skandináv országot a NATO-csatlakozástól, Moszkva szerint Európa biztonsága és békéje a tét.

Mint arról hétfő délelőtt az rtl.hu is beszámolt, Finnország állítólag már idén júniusban szeretné benyújtani csatlakozási kérelmét a NATO-nak, és a szintén nem NATO-tag Svédország is hamarosan így tesz. Az észak-atlanti katonai védelmi szövetség a két új taggal már 32 tagot számlálna.

A NATO külügyminisztereinek múlt heti brüsszeli tanácskozásán a diplomaták már tárgyaltak is a két ország csatlakozási szándékáról. Kiszivárgott hírek szerint csak a két skandináv országon múlik a csatlakozásuk, a NATO tárt karokkal várja őket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország óva inti Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozástól, írja a BBC. Az orosz álláspont szerint ez a lépés nem hozna stabilitást Európának. Oroszország szemszögéből a NATO továbbra sem más, mint egy konfrontációra irányuló eszköz.

Moszkva világossá tette, hogy ellenzi a szövetség esetleges bővítését. Peszkov figyelmeztetett, hogy a nyugati katonai blokk „nem az a fajta szövetség, amely biztosítja a békét és a stabilitást, és további bővítése nem nyújt több biztonságot az európai kontinensnek”.

Hatás, ellenhatás

Mielőtt megkezdte volna Ukrajna elleni invázióját, Oroszország azt követelte, hogy az észak-atlanti katonai szövetség állapodjon meg a jövőbeni bővítés leállításáról. Ukrajna lerohanásával azonban Oroszország ennek az ellenkezőjét érte el: a háború miatt több NATO-katonát telepítettek kelet-európai NATO tagállamokba, és nőtt a svéd és finn tagság támogatottsága a közvéleményben.

A finn parlamenti képviselők várhatóan ezen a héten kapnak egy biztonsági jelentést a hírszerzés tisztviselőitől, és Sanna Marin miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya várhatóan még a nyár közepe előtt lezárja a vitát arról, hogy benyújtják-e a tagsági kérelmet. Finnországnak 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal.

Sanna Marin és Frank-Walter Steinmeier német elnök április 8-án Helsinkiben egyeztettek – Fotó: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Svédország kormányzó szociáldemokrata pártja pedig, amely hagyományosan ellenzi a NATO-tagságot, azt mondta, hogy a nyugati szomszédja elleni orosz támadás fényében átgondolja ezt az álláspontját. Tobias Baudin párttitkár a helyi médiának azt mondta, hogy a NATO-csatlakozás felülvizsgálatának a következő néhány hónapban be kell fejeződnie.

Nyitókép: ellenőrző pont a finn-orosz határon – Fotó: Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#nato#finnország#svédország#oroszország

Címlapról ajánljuk