Külföld

Putyin mentális állapotáról beszélt a NATO-főtitkár

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 9:36

Jens Stoltenberget az orosz elnök mentális állapotáról kérdezték. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy hibát követett el azzal, hogy háborút indított egy független ország ellen – jelentette ki a NATO-főtitkára, amikor arról kérdezték, milyennek ítéli a NATO az orosz államfő mentális állapotát. 

Az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozója előtt rövid sajtótájékoztatót tartó Jens Stoltenberg kijelentette, hogy Putyin alábecsülte az ukránok és az ukrán hadsereg „bátorságát és erejét”, majd hozzátette, hogy nem akar „további spekulációkba bocsátkozni” azzal kapcsolatba, hogy „milyen döntéseket hoznak Moszkvában”.

NATO-orosz háborút okozhatna a repüléstilalmi zóna

Stoltenberg az ukrán sajtó kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a NATO és Oroszország közötti totális háború kockázata túl nagy lenne, ha repüléstilalmi zónát alakítanának ki Ukrajna légterében. A NATO–főtitkára elmondta: a tilalmat csak úgy tudnák betartani, ha Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában orosz légvédelmi létesítményeket támadnának, valamint orosz gépeket lőnének le.

A főtitkár közölte, hogy a szövetség így is nagy segítséget nyújtott Ukrajnának, aminek köszönhető, hogy képesek voltak ellenállni az orosz támadásnak, de hozzátette, hogy katonákat biztosan nem fognak küldeni az országba.

Egy vegyi támadás mindent megváltoztatna

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges vegyifegyverekkel végrehajtott orosz támadást, ami egy nappal korábbi nyilatkozata szerint „közvetlen hatással lenne NATO-országokra”, a NATO elleni támadásnak értékelnének-e, a főtitkár kijelentette:

A vegyifegyverek bevetése alapjaiban változtatná meg a konfliktus természetét.

Stoltenberg közölte, hogy a vegyianyagok NATO-területre is bejuthatnak, és hozzátette:

A NATO mindig készen áll a védekezésre, és készen áll válaszolni egy NATO-szövetség ellen végrehajtott bármilyen támadásra.

Nyitókép:  Sasha Mordovets / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#nato#oroszország#vlagyimir putyin#jens stoltenberg#vegyi fegyverek#repüléstilalmi zóna#háború

Címlapról ajánljuk