Külföld

„Szégyenkonvoj” – oroszpárti tüntetések zajlottak Németországban

rtl.hurtl.hu

2022. április 10. 12:50

Sokak szerint az Ukrajna elleni agressziót támogatták a ruszofóbia megállítását követelő résztvevők. Az ukrán nagykövet is kifogásolta a berlini tüntetést.

Több német nagyvárosban is oroszpárti tüntetések zajlottak szombaton – tudósít a Deutsche Welle. Sokak szerint a résztvevők valójában az Ukrajna elleni orosz agressziót támogatták, a szervezők viszont azt állítják, hogy a Németországban élő oroszok elleni diszkriminációra akarták felhívni a figyelmet.

Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

A rendőrség szerint súlyos incidensek nem történtek. Stuttgartban mintegy 190 járművel vonultak fel, transzparenseiken a „ruszofóbia” megállítását követelve. A városvezetők előre figyelmeztették a demonstrálókat, hogy az oroszok melletti kiállás nem terjedhet ki az Ukrajna elleni invázió pártolására.

Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

Múlt héten Berlinben épp aznap tartottak hasonló megmozdulást, amikor fény derült a bucsai vérengzésre. Ukrajna németországi nagykövete a berlini polgármestertől azt kérdezte, hogy

az ég szerelmére, hogyan engedhetik ezt a szégyenkonvojt Berlin közepén vonulni?

A városvezető, Franziska Giffey azt válaszolta, hogy megérti a felháborodást, de azt önmagában nem lehet megtiltani, hogy orosz zászlókat lengessenek az emberek.

Németországban egyébként mintegy 1,2 millió orosz és 325 ezer ukrán él, ezen felül 316 ezer menekült érkezett a háború kitörése óta.

Nyitókép: Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

#Külföld#németország#oroszország#tüntetés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk