Külföld

Erősítést tervez határain a NATO

rtl.hurtl.hu

2022. április 10. 8:04

A szövetség főtitkára arra is reagált, hogy egyes államok szerint nem szabad „támadó” fegyvereket küldeni Ukrajnának.

Teljes körű, állandó katonai jelenlétet tervez határain a NATO – idézi a Telegraph a szövetség főtitkárát. Jens Stoltenberg szerint a NATO alapvető átalakulás alatt áll, ami az Ukrajna elleni orosz invázió hosszú távú következményeire reflektál.

Az átalakulás részeként a viszonylag csekély katonai jelenlétet a NATO keleti végein olyan erőkkel váltanák fel, amelyek képesek lennének visszaverni egy támadást a balti államokkal szemben.

Jens Stoltenberg elárulta, hogy jelenleg is 40 ezer katona áll a NATO közvetlen parancsnoksága alatt a szövetség keleti részén, ami közel tízszer nagyobb szám, mint néhány hónappal Ukrajna megtámadása előtt volt. A szövetség parancsnokai javaslatokat készítenek elő arról, hogy hogyan alkalmazkodjanak a megváltozott európai biztonsági helyzethez, amiről a júniusi madridi NATO-csúcson dönthetnek.

A NATO főtitkára reagált arra is, hogy egyes államok szerint nem szabad „támadó” fegyvereket küldeni Ukrajnának, hogy ne provokálják Oroszországot. Jens Stoltenberg azt mondta:

Bármi, amit Ukrajna végrehajt különböző típusú fegyverekkel, védekezésnek minősül, arról szól, hogy megvédjék magukat az atrocitásoktól, az invázióval szemben, a hazájuk elleni brutális támadások ellen.

Nyitókép: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#nato#jens stoltenberg#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk