Külföld

Óriási gödröket ástak az oroszok a csernobili erdőben, jelentős sugárterhelés érhette őket

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 7:36

Az orosz katonák az üzem ukrán dolgozóinak beszámolói szerint nem viseltek semmilyen sugárzás elleni védőfelszerelést. 

A csernobili atomerőmű környékén elhagyott katonai erődítményeket, óriási gödröket és üres lövészárkokat találtak az felszabadító ukrán erők nem sokkal azután, hogy az orosz csapatok elvonultak onnan – írta a CNN az ukrán atomerőműveket üzemeltető Energoatom felvételeire hivatkozva.

A portál szerint ezeket az árkokat a tilalmi zóna egyik erősen radioaktív területén, az úgynevezett Vörös-erdőben találták. Ez a rész onnan kapta a nevét, hogy a zöld fenyőerdő fái vörös színűek lettek a csernobili atomerőmű felrobbanása után 1986-ban. 


A felvételeken tartálynyomokat is látni, valamint azt is, hogy a terület talaját erősen megbolygatták. Utóbbi azért lehet veszélyes, mert 

az Energoatom szerint lehetséges, hogy az orosz katonák az ásás során jelentős sugárterhelést kaptak.

A nehéz katonai járművek ráadásul felkavarták a radioaktív port, a katonák pedig az üzem ukrán dolgozóinak beszámolói szerint nem viseltek semmilyen sugárzás elleni védőfelszerelést. 

Az atomerőmű már az első héten orosz kézre került, múlt csütörtökön azonban a megszállók bejelentették, hogy elhagyják a területet, így az üzemet most ismét az ukránok ellenőrzik.  

Nyitókép: Maxar Technologies / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk