Külföld

Lepaktált az ellenzékbe szorult Netanjahuval az izraeli kormánykoalíció elnöke

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 18:30

Elemzők szerint ezzel legfeljebb tíz hónapja van hátra a tavaly hatalomra került kormánynak.

Elvesztette többségét a nyolcpárti kormánykoalíció Izraelben, miután a jobboldali Jamina (Jobbra) párt képviselője, a kormánykoalíció elnöke, Idit Szilman bejelentette kilépését – számol be az MTI.

Az ellenzéki Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök üdvözölte a képviselő döntését, és azt üzente neki, hogy tárt karokkal várják. Sajtóinformációk szerint Szilman a Likuddal előre egyeztette lépését, saját pártja vezetőjének, Naftali Bennett kormányfőnek viszont nem szólt róla előre.

A ynet izraeli hírportál értesülése szerint Szilman titokban megállapodott Netanjahuval arról, hogy ha a volt miniszterelnök újra kormányt alakít, megkapja az egészségügyi miniszteri tisztséget.

Az izraeli sajtó szerint szintén a kilépést fontolgatja Ajelet Saked belügymniszter és a Jamina egy másik képviselője, Nir Orbach is. Elemzők szerint ezzel megkezdődött a kormány felbomlása, ami legkésőbb tíz hónap múlva ér véget, amikor nem lesz többsége az új költségvetés elfogadásához.

Benjamin Netanjahu miniszterelnöksége 12 év után ért véget tavaly júniusban. Csalás, a közbizalom megsértése és kenőpénz elfogadása miatt eljárás indult ellene, és olyan vádalkut ajánlottak neki, ami évekre eltiltaná a politikai életben való részvételtől.

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

#Külföld#izrael#idit szilman#benjamin netanjahu#kormányválság#naftali bennett

Címlapról ajánljuk