Külföld

Vádalkuval megúszhatja korrupciós ügyét Netanjahu, de politikai karrierje véget érhet

rtl.hurtl.hu

2022. január 16. 13:59

Napokon belül kiderül, lesz-e megállapodás. A vádalku ellenzői az izraeli főügyész háza előtt tüntettek.

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök vádalkuról tárgyal korrupciós ügyében az ügyészséggel – közölte vasárnap az AP amerikai hírügynökség, egy névtelen forrás alapján, aki részt vett a tárgyalásokon.

A megállapodás, amelyet hamarosan aláírhatnak, évekre száműzheti Netanjahut az izraeli politikai életből, ezzel pedig lehetővé teszi a versenyt a Likud többi vezetője között, ami felrázhatja az izraeli belpolitikát. 

Bármilyen alkut is köt Netanjahu, az megkímélheti egy elhúzódó tárgyalástól a korrupciós ügyében. A megállapodásról szóló hírek feldühítették a kritikusait, akik szerint egy ilyen vádalku aláásná a jogállamiságot.

Az az ember, aki személyes érdekei mentén azon dolgozott, hogy lerombolja a demokrácia alapjaiba vetett bizalmat, nem jogosult alkura

– írta Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter a Twitteren. 

Arra utalt, hogy Netanjahu, miután vádat emeltek ellene, kétségbe vonta az izraeli igazságszolgáltatási rendszert, azt állítva, hogy az elfogult, és boszorkányüldözést folytat ellene.

A vádalku ellenzői az izraeli főügyész háza előtt demonstráltak szombat este. Azt ígérték, bíróság előtt támadják meg a megállapodást.

Netanjahu szóvivője nem nyilatkozott az ügyben. A volt izraeli miniszterelnök csalás, a közbizalom megsértése és kenőpénz elfogadása miatt állt bíróság elé. Netanjahu, aki most az ellenzék vezetője, tagadja a vádakat.

Az AP tárgyalásokon részt vevő forrása szerint a vádalku alapján ejtenék a vesztegetési és csalási vádakat, és egy ügyet teljesen megszüntetnének. Ugyanakkor számos kérdés még megoldatlan maradt, köztük egy olyan vádpont is, amely az izraeli törvények szerint hét évre eltiltja Netanjahut a politikától. Azt is mérlegelték, hogy Netanjahut közérdekű munkára kényszerítsék-e.

Netanjahu hét éves eltiltása a politikától versenyfutást indíthat el a Likudban a pártelnöki posztért, amelyre már többen is bejelentkeztek. Bár szakértők szerint a Likud várhatóan nem marad ennyire domináns Netanjahu nélkül, de továbbra is jelentős politikai erő lenne egy új vezetővel.

Nyitókép: Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök (j3) érkezik a jeruzsálemi körzeti bíróságra, ahol folytatódik a korrupciós perének bizonyítási szakasza 2021. november 22-én. Fotó: MTI/EPA/AP/Maya Alleruzzo

#Külföld#benjamin netanjahu#izrael#korrupció#vádalku#bíróság

Címlapról ajánljuk