Külföld

„Szívszorító látni a golyónyomokat az autókon, amikre rá volt írva: gyerekek”

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 6:29

Oroszország arra készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontra.

Mint a náci háborús bűnösöket, úgy fogják felelősségre vonni az Ukrajnát megszálló oroszokat – erről beszélt hétfő éjjel közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij a Telex cikke szerint. Az ukrán elnök hétfőn ellátogatott az oroszok alól felszabadított Kijev környéki városokba, ahol „már elvitték az utcákról a holttesteket, de az udvarokban, a házakban még ott vannak a halottak”.

„Egyszerűen romokban hevernek az utcák. Kigyulladt katonai eszközök az utakon az összetört kocsik mellett. Szívszorító érzés látni a golyónyomokat azokon az autókon, amikre rá volt írva: Gyerekek” – fogalmazott. 

Zelenszkij beszédében is elmondta, hogy az eddigi 300 holttestnél még többet is találhatnak Bucsában, és még ennél is több áldozatról számoltak be több másik ukrán városban. Az elnök egyeztetett hétfőn Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Andrzej Duda lengyel elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral is – utóbbi a tervek szerint nemsokára Ukrajnába látogat.


Szerinte idővel az orosz lakosság is meg fogja ismerni az igazságot – még úgy is, hogy az orosz propaganda ellentámadásba lendült.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát váltva Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja katonai erőit - közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Washingtonban az MTI híre szerint.

Sullivan szerint az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit. „Oroszország átcsoportosítja haderejét, hogy támadó műveleteit Kelet- és Dél-Ukrajna térségeire összpontosíthassa" - mondta. Moszkva aztán az új stratégia keretében elért minden taktikai sikerrel hadművelete előrehaladását propagálhatja és elbagatellizálhatja korábbi kudarcait – tette hozzá.

Mindemellett Oroszország arra készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontvonalra – mondta az amerikai tisztségviselő. Hozzáfűzte, hogy az új offenzívával párhuzamosan Oroszország valószínűleg folytatja Ukrajna más térségeinek bombázását terrort keltve, illetve katonai és gazdasági károkat okozva. Sullivan felhívta a figyelmet arra, hogy a háború ezen fázisa hónapokat, vagy akár még több időt is igénybe vehet.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján egyértelműen az orosz csapatokat vádolta a Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában történt vérengzés elkövetésével. Az orosz csapatok távozása után a helyi hatóságok beszámolói szerint több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak a településen.

Úgy vélem, elég világos nemcsak nekünk, de a világ számára is, hogy orosz csapatok felelősek a bucsai atrocitásokért

– mondta Kirby. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mely alakulatok, vagy esetleg csecsen csapatok voltak-e az elkövetők. Kijelentette: nem vitatják, hogy az atrocitás megtörtént, mégpedig az oroszok keze által.

Vaszilij Nyebenzja hétfőn a világszervezet székházában tartott sajtókonferenciáján megrendezett provokációnak nevezte az állítólagos vérengzést. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bukaresti látogatásán kijelentette, hogy a Bucsában történtek nyomán Washington fel fogja kérni az ENSZ Közgyűlését, hogy függessze fel Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában. Az ENSZ Közgyűlése kétharmados többséggel függesztheti fel egy tagállam tagságát, ha az ismételten, súlyos mértékben és rendszeresen megsérti az emberi jogokat.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#bucsa#volodimir zelenszkij#ensz bt#ukrajna

Címlapról ajánljuk