Külföld

13 milliárdos csalás miatt ítélhetik el a Yale Egyetem egykori alkalmazottját

Dévai LászlóDévai László

2022. április 1. 13:48

A pénzügyi adminisztrátor fényűző életmódot folytatott egészen addig, amíg le nem bukott.

A Yale Egyetem egykori pénzügyi adminisztrátora több mint 40 millió dollár (nagyjából 13 milliárd forint) értékű elektronikai eszközt lopott el az intézményből, a tárgyak eladásából befolyó összeget luxuscikkekre költötte – írja a New York Post.

Jamie Petrone, a Yale Orvostudományi Egyetem sürgősségi osztályának korábbi pénzügyi és adminisztrációs igazgatója bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt, többek között csalás és adókerülés miatt ítélhetik el. A Petrone összesen nem kevesebb mint 40,5 millió dollárral károsította meg az egyetemet. A nőnek kell megfizetnie a perköltséget, ami 560 ezer dollárjába fog kerülni, valamint lefoglalják az autógyűteményét is, amely Mercedesek, Cadillac-ek is voltak.

A Petrone, hogy egyezséget kössön abba is beleegyezett, hogy kárpótlásként eladjon három tulajdonában álló connecticuti ingatlant. Az említett ingatlanokon kívül van egy negyedik birtoka is, azt nagy valószínűséggel szintén le fogják foglalni a hatóságok.

A szövetség szerint Petrone feladatköre volt, hogy berendezéseket vásároljon az intézmény számára. A 10 ezer dollárnál kisebb tételeket, elsősorban iPad-eket és Microsfot Surface tableteket vásároltatott, mert ezeket nem kellett megversenyeztetni, majd a termékeket egy államon kívüli kereskedésbe szállították. 

Az eladott eszközök után befolyó összeget egy Maziv Entertainment nevű cég számlájára utalták át, a megbízó pedig nem más volt, mint maga a Petrone.

A Yale először 2020-ban vette észre a gyanús tranzakciókat, egy belső vizsgálat után derült ki, hogy az iskola sok olyan eszközt vett az elmúlt években, amik végül nem kerültek a hallgatókhoz.

Az ügyben ítélet júniusra várható.

#Külföld#yale#jamie petrone#egyetem#amerika#usa#egyesült államok#csalás

Címlapról ajánljuk