Külföld

Saját repülőjüket lőtték le az oroszok, egyre demoralizáltabbak a támadók

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 10:25

Vlagyimir Putyin és a katonai tisztségviselők kapcsolata megromlott, az orosz elnök úgy érzi, hogy a hadsereg becsapta.

Az ukrajnai háborúban harcoló, demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, és véletlenül lelőtték a saját repülőjüket – mondta el Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője csütörtökön Canberrában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint nagyon rosszul ítélte meg az inváziót – tette hozzá.

„Egyértelmű, hogy tévesen mérte fel az ukrán nép ellenállását. Alábecsülte a tettei következtében létrejövő koalíció erejét és a szankciók gazdasági következményeit. Végül túlbecsülte hadserege képességét a gyors győzelem megszerzésére” – mondta a tisztségviselő.

Jeremy Fleming megjegyezte: 

Putyin tanácsadói vélhetőleg tartanak attól, hogy elmondják az igazat, de ezeknek a tévedéseknek a rezsim számára is teljesen egyértelműeknek kell lenniük.

Állítása szerint a Kreml megfelelő célpontokat keres kibertámadásokhoz, és zsoldosokkal akar új lendületet adni az ukrajnai offenzívának. Egyúttal méltatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök információs tevékenységét, mert nagyon hatékony Oroszország kiterjedt propagandahadjáratával szemben.

Bár sokan azt várták, hogy Moszkva nagyobb kibertámadást hajt végre katonai hadjáratának részeként, Fleming szerint ez sosem töltött be központi szerepet az orosz hadiforgatókönyvben.

A brit hírszerzés értesülése egybecseng azzal, amit a Fehér Ház mondott egy sajtótájékoztatón szerdán, Washington tudomása szerint ugyanis 

Putyin és a katonai tisztségviselők kapcsolata megromlott, az orosz elnök pedig úgy érzi, hogy a hadsereg becsapta.

A Lettországban szerkesztett, orosz és angol nyelvű Meduza hírportál orosz hírszerzési szakértőkre hivatkozva azt írta: az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ötödik szolgálatának vezetője és helyettese házi őrizetben van. Elemzők szerint ez annak a jele, hogy tisztogatás zajlik.

Nyitókép: Mihail Klimentyev/MTI/AP/Kreml pool

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#vlagyimir putyin#hadsereg

Címlapról ajánljuk