Külföld

Műszem, fogszabályzó, sötétben világító óvszer – érdekes dolgokat szedtek össze az amerikai strandokról

Dévai LászlóDévai László

2022. március 30. 20:36

Szexuális teljesítményt fokozó tablettáktól a műfogsorig volt ott minden.

Az Egyesült Államokban található New Jersey-ben fekvő hosszú, leginkább strandolásra használt partszakaszról brutális mennyiségű szemetet takarítottak el egy akció keretében – írja az MTI. A Clean Ocean Action környezetvédő szervezet által összegyűjtött szemét legnagyobb része műanyag volt. Az eldobott furcsaságok között akadtak

  • szexuális teljesítményt fokozó tabletták
  • sötétben világító gumióvszer
  • még a török légitársaság egy tisztasági csomagja is megbújt a homokban.

2021 tavaszán és őszén több mint 10 ezer önkéntes félmilliónál is több tárgyat szedett fel a 204 kilométeres partszakaszon. Találtak még a helyszínen parkolójegyet, lottószelvényt, ragasztóstiftet, műfogsort, töltényhüvelyt, mini hűtőszekrényt, vécékefét, műanyag majmot és rózsafüzért is.

A nyilvántartás szerint összesen 513 605 tárgyat szedtek fel az önkéntesek, az 1985 óta tartó szemétszedési akció történetében még soha nem találtak ennyi szemetet. 

Elszomorító látni a hulladék gyarapodását, mégis reménykedünk, hogy csökkenni fog a mennyiség. Az eldobott furcsaságok pedig még furcsábbak lettek.

– mondta Cindy Zipf, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A tavalyi szeméthalom több mint 82 százaléka műanyag tárgy vagy palack volt. Kupakból rekordtermést arattak: 69 454 darabot szedtek fel, de sose volt még ennyi étel- és cukorkapapír, valamint zacskó sem, ezek száma együtt 58 589-re rúgott.

A tavaszi gyűjtéshez képest kevesebb maszkot találtak ősszel, de így is több mint 3600-at dobáltak el a strandokon tavaly.

2020 tavaszán a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt a strandtisztítás, így az összehasonlításokhoz a 2019-es adatokat használta a szervezet.

Jó hír viszont, hogy sok tárgy mennyisége csökkent, kevesebb pelenkát dobtak el például, mindössze 147-et, ami 41 százalékkal kevesebb a 2019-es adatokhoz képest, 14 697 üvegtárgyat, ez 39 százalékos csökkenés, a 368 gumióvszerből pedig 27 százalékkal kevesebbet.

Nyitókép: illusztráció / s0ulsurfing - Jason Swain / Getty Images

#Külföld#amerika#usa#egyesült államok#strand#szemét

Címlapról ajánljuk