Külföld

Lefoglalták Putyin oligarcha barátjának 600 ezer eurós luxuslimuzinját Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 21:52

Alisher Usmanov páncélozott autója ellenáll a lövedékeknek és a robbanóanyagoknak is.

Az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal szoros kapcsolatban álló oligarchákkal szemben az Európai Unió már számos szankciót hozott. Ennek részekét az olaszországi Szardínia szigetén lefoglaltak egy 600 000 eurós luxusautót, amelyet úgy építettek, hogy ellenálljon a golyóknak és robbanóanyagoknak – számolt be a hírről a Guardian.

A fekete Mercedes-Maybach S650 Guard Alisher Uszmanové, az Arsenal labdarúgóklub korábbi tulajdonosáé.

Mercedes-Maybach S650 Guard / YouTube

Az olasz Corriere arról írt, hogy a páncélozott járművet Putyin szállítására is használhatták titkos látogatások során az orosz oligarchák által kedvelt Szardínián, különösen Porto Cervo környékén. Uszmanov egyébként díszpolgára Arzachenának, Porto Cervo közigazgatási központjának

Arzachena polgármestere, Roberto Ragnedda azt nyilatkozta az olasz sajtónak, hogy Uszmanov rendszeresen vendégül látott államfőket, üzletembereket és olyan személyiségeket, akik nagy szerepet játszott a világ gazdaságában és kulturális életében.

A L'Unione Sarda című helyi újság arról is beszámolt, hogy Szardínán az oligarcha tulajdonában lévő egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak, köztük egy 17 millió eurót érő ingatlanegyüttest a Pevero-öbölben és 6 darab céges autót.

A Szardínián elkobzott, orosz oligarchák tulajdonában lévő ingatlanok között szerepelnek a közelmúltig az Alfa Bankot, Oroszország legnagyobb kereskedelmi bankját vezető Petr Avenhez köthető 4 millió euró értékű ingatlanok, valamint a Portiscóban található ingatlanegyüttes, amely Alekszej Mordashov milliárdos üzletember tulajdonában van.

Az olasz rendőrség lefoglalt egy jachtot is, amely Mordashové volt, aki Oroszország leggazdagabb embere volt, mielőtt az EU feketelistára tette volna. Emellett egy másik jachtot is lefoglaltak, amely a Putyinhoz közel álló milliárdos, Gennagyij Timcsenko tulajdonában volt a liguriai Imperia kikötőjében.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Alisher Usmanov / Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#oligarcha#mercedes#lefoglalás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk