Külföld

WSJ: Valószínűleg méreggel támadták az ukrán béketárgyalókat az oroszok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 28. 18:48

Március elején Kijevben találkozott Roman Abramovics orosz oligarcha az ukrán béketárgyalókkal, ami után hárman is mérgezéses tüneteket produkáltak. Moszkva célja feltehetően a figyelmeztetés vagy szabotázs volt.

Roman Abramovics orosz oligarcha és ukrán béketárgyalók a hónap elején Kijevben tartott találkozójuk után mérgezéses tüneteket produkáltak, számolt be hétfőn a Wall Street Journal a Bellingcat nevű holland székhelyű oknyomozó szervezet tényfeltáró munkájáról.

Roman Abramovics március elején Moszkva, Lviv és más tárgyalási helyszínek között ingázott, és március 3-ról 4-re virradó éjjel az ukrán fővárosban tartózkodott, ahol a hivatalos ukrán béketárgyaló csapat tagjaival egyeztetett. A találkozó után a tárgyaláson részt vevők visszatértek szállásukra, ahol közülük hárman mérgezéses tüneteket produkáltak: kivörösödött a szemük, amit állandó és fájdalmas könnyezés kísért, valamint az arcukról és a kezükről hámlani kezdett a bőr.

Roman Abramovicson kívül a mérgezés elszenvedője volt még Rusztem Umerov krími tatár parlamenti képviselő és egy harmadik, meg nem nevezett béketárgyaló. Az érintettek a feltételezett támadásért a moszkvai keményvonalasokat okolják, akik szerintük szabotálni akarták a háború befejezését célzó tárgyalásokat. Egy Abramovicshoz közel álló forrás szerint nem világos, hogy ki volt a támadás célpontja.

A Kreml módszerei köszönnek vissza

A mérgezetteknek másnapra javult az állapota, és egy héten belül meg is szűntek a kellemetlen tünetek. Úgy tűnik, hogy nem voltak közvetlen életveszélyben. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, aki szintén találkozott Abramoviccsal, nem volt érintett a támadásban. Zelenszkij szóvivője azt mondta, hogy nincs információja a mérgezés gyanújáról.

Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

A Bellingcat szakértői szerint nehéz megállapítani, hogy a tüneteket vegyi vagy biológiai szer, esetleg valamilyen elektromágneses sugárzás (pl. mikrohullámú támadás) okozta-e. A Kreml nem reagált a feltételezett mérgezéssel kapcsolatos megkeresésre.


A mérgezés körülményeinek feltárását Christo Grozev, a Bellingcat szakértője vezette. Grozev szerint a nyomok arra utalnak, hogy a Kremlnek ugyanaz a beszivárgó egysége állhat a támadás mögött, amelyik 2020-ban idegméreggel támadta meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Grozev látta a képeket a támadás hatásairól, de mivel Abramovicsék másnap továbbutaztak Isztambulba, nem tudták időben megszervezni a mintavételt. Mire a szükséges szaktudással rendelkező német törvényszéki orvosszakértői csapat el tudta végezni a vizsgálatot, már túl sok idő telt el ahhoz, hogy a feltételezett mérget kimutatni lehessen. 

Nem ölni akartak, csak figyelmeztetni

− vélekedett Grozev.

A Bellingcat biológiaifegyver-szakértőkre hivatkozva azt írta, elképzelhető, hogy porfirinszármazékkal, vagy valamilyen szerves foszfátvegyülettel, esetleg biciklusos foszforvegyülettel mérgezték meg a tárgyalások három résztvevőjét, legalábbis a tüneteik ezek felé mutatnak. A mérgezettek a történtek előtt csak vizet és csokoládét fogyasztottak.


Abramovics korábban szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta vagyonának jelentős részét zárolták külföldön, egyebek mellett eladni kényszerült a Chelsea futballcsapatot is. Az utóbbi hetekben aktívan részt vesz az ukrajnai háború befejezésére irányuló béketárgyalások szervezésében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emiatt arra kérte nemrég Joe Bident, az Egesült Államok elnökét, hogy ne sújtsák további szankciókkal az orosz milliárdost.

Nyitókép: Abramovics az orosz elnök társaságában, 2016-ban −Fotó:  Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#roman abramovics#mérgezés#oroszország#ukrajna#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk