Külföld

Zelenszkij: Orosz oligarchák ajánlkoznak, hogy segítenének Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 16:14

Az ukrán elnök szerint Roman Abramovics például humanitárius konvoj szervezésében segédkezett, amellyel embereket menekítettek volna ki Mariupolból, de a terv kudarcot vallott. 

Orosz oligarchák is felajánlkoztak, hogy segítséget nyújtanának Ukrajnának – árulta el Volodimir Zelenszkij, amikor független orosz médiumok újságíróival beszélgetett vasárnap. Erről az Insider számol be.

Az ukrán elnököt egy Wall Street Journal-cikk alapján kérdezték, amely szerint Zelenszkij megkérte az Egyesült Államokat, hogy ne hozzanak szankciókat Roman Abramovics ellen. Az államfő azt mondta: tudomása szerint Roman Abramovics humanitárius konvoj szervezésében segédkezett, amellyel embereket menekítettek volna ki Mariupolból, de a terv kudarcot vallott. Az oligarcha szerepéről nem árult el részleteket.

Elmondta viszont, hogy más orosz üzletemberek is jelentkeztek, hogy segítenének Ukrajnának, egy részük jelezte, hogy a háború után készek lennének részt venni az újjáépítésben, és akár vállalkozásaikat is áttelepítenék az országba. Volodimir Zelenszkij viszont némileg szkeptikusan fogadja ezeket a felajánlkozásokat, szerinte az áll ezek hátterében, hogy az oligarchák elveszítették a megszokott kényelmüket.

Az államfő beszélt arról, hogy olyan orosz oligarchák is vannak, akik névtelenséget kérve jelezték, hogy az ukrán hadseregnek is készek lennének segíteni.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#volodimir zelenszkij#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#roman abramovics#szankciók

Címlapról ajánljuk