Külföld

Vizsgálatot indított Ukrajna egy videó miatt, amelyen az látható, hogy orosz hadifoglyokat kínoznak

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 7:31

Egyelőre nem biztos, hogy a felvétel valódi, mindenesetre az ukrán vezetés elítélte a kínzást. 

Egy interneten keringő felvétel szerint ukrán katonák térden lőttek több orosz hadifoglyot is Harkiv térségében. A videóról még nem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy valódi, mindenesetre a CNN szerint Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó vasárnap egy, a Youtube-on közzétett videóban azt mondta, hogy 

az ukrán kormány nagyon komolyan veszi a helyzetet és azonnali vizsgálatot indít, hogy kiderítse, mi igaz a történtekből.

„Mi egy európai hadsereg vagyunk, és nem gúnyolódunk a hadifoglyokon. Ha ez valóban megtörtént, az teljesen elfogadhatatlan viselkedés” – fogalmazott.

Később egy sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy a foglyokkal a Genfi Egyezménynek megfelelően bánnak, akármilyen érzelmeik is legyenek az ellenséggel kapcsolatban. 

A CNN megkereste az ukrán védelmi minisztériumot, válaszul pedig a fegyveres erők főnökének nyilatkozatát küldték el a csatornának. Valerij Zaluzsnyij azt állította a felvétel nem igazi, és az csak az orosz propaganda része. „Az ukrán fegyveres erők és más legitim katonai alakulatok katonái szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit” – közölte. 

Az állítólagos kínzásról készült videókat itt és itt tudja megnézni.

Nyitókép: Szergej Ilnyickij / MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#genfi egyezmény#hadifogoly#kínzás

Címlapról ajánljuk