külföld

Vége a családi vidámparkozásoknak Kabulban

rtl.hurtl.hu

2022. március 27. 15:06

Férfiak és nők nem járhatnak együtt vidámparkba egy új rendelet szerint.

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium vasárnap elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe.

A minisztérium által közzétett beosztás szerint nők vasárnaptól keddig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat, ha iszlám hidzsábot (a muzulmán nők arcát és testét elfedő lepelt) viselnek. Férfiak pedig csak szerdától szombatig léphetnek be a vidámparkokba.

A tálib kormány egyre több korlátozást vezet be a közéletben. Csütörtökön arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon.

Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban.

Több ország és nemzetközi szervezet felszólította a tálibokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül döntésüket. „A nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik" - írta Heather Barr, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója a Twitteren a szélsőségesek újabb döntésére reagálva.

Nyitókép: dodzsemező tálib harcos Kabulban 2021. szeptemberében. Fotó: Oliver Weiken/picture alliance via Getty Images

 

#külföld#afganisztán#tálib#kabul

Címlapról ajánljuk