Külföld

Az 1956-os forradalomhoz hasonlította az ukrajnai harcokat Joe Biden

rtl.hurtl.hu

2022. március 26. 19:54

Úgy látja: a demokráciáért és szabadságért folytatott harc nem ért véget a vasfüggöny leomlásával.

Joe Biden amerikai elnök beszédet tartott Varsóban, miután lengyel és ukrán politikusokkal, valamint ukrán menekültekkel találkozott. Nagyjából félórás beszédében a 444.hu cikke szerint párhuzamot volt az 1956-os budapesti forradalom és az azt követő, szovjet-ellenes felkelések, és a mai ukrajnai helyzet között, mondván: a demokráciáért és szabadságért folytatott harc nem ért véget a vasfüggöny leomlásával.

A Kijevben, Meritopolban és Harkivban dúló harcok egy régóta tartó küzdelem legújabb csatái. Magyarország 1956-ban, Lengyelország 1956-ban és aztán 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban

– fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint szovjet tankok nyomták el a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás folytatódott, míg végül 1989-ben leomlott a Berlini fal. Hozzátette: a demokráciáért folytatott küzdelemnek ezzel nem lett vége. Az elmúlt 30 évben az önkényuralom erői világszerte feltámadtak, amelyek megvetik a jogállamiságot, a demokráciát és magát az igazságot is.

Joe Biden felháborítónak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin  Ukrajna nácimentesítésével probálja igazolni az ország lerohanását, szerinte ez egy cinikus hazugság és ezt Putyin is tudja.

Nyitókép: Jeff J Mitchell /Getty Images 

#Külföld#joe biden#orosz-ukrán háború#ukrajna#1956-os forradalom

Címlapról ajánljuk