Külföld

Ha Oroszország nukleáris fegyvereket vetne be Ukrajnában, azt már a NATO sem nézné tétlenül

Dévai LászlóDévai László

2022. március 25. 9:17

Egy esetleges támadás könnyen elindíthatna válaszreakciókat, amiknek beláthatatlan következményei lennének.

Az orosz vezetők folyamatos atommal való fenyegetőzése miatt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy elkezdenek kidolgozni egy készenléti tervet arra az esetre, ha Oroszország valóban nukleáris tömegpusztító fegyvereket vetne be.

Az amerikaiak attól tartanak, hogy az egyelőre sikertelen orosz megszállási kísérlet miatt Vlagyimir Putyin biológiai vagy akár nukleáris fegyvereket is bevethet, hogy eldöntse a háborút.

A legrosszabbra készülve összeállították az úgynevezett „Tigriscsapatot”, – tényleg ez a neve – amelynek az volt a feladata, hogy kidolgozzon több vészforgatókönyvet arra az eshetőségre, ha Putyin bevetné az atomot. A tervek mind azt vizsgálják, hogy mit kellene tenni a szövetségeseknek, ha az orosz csapatok megtámadnának egy NATO-tagállamot.

A New York Times-nak nyilatkozó tisztviselők szerint a csapatot már négy nappal az orosz invázió kezdete után összehívták. Az amerikaiak a terveket vázolták a brüsszeli NATO-csúcsony is, amelyen részt vett Orbán Viktor, miniszterelnök is. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán újságírók előtt azt mondta, hogy a szövetségesek beleegyeztek abba, hogy továbbiakban is támogatják Ukrajnát kiberbiztonsággal kapcsolatos eszközökkel és katonai felszerelésekkel.

A szakértők szerint a jelenlegi helyzetben elsősorban azt kell eldönteni, hogy mi lehet az az orosz lépés, amire már a NATO-nak is aktívan közbe kell avatkoznia.

Joe Biden már többször is jelezte, hogy a NATO nem fog Ukrajnába küldeni katonákat, hogy az oroszok ellen harcoljanak. A szervezet főtitkára ugyanakor megjegyezte, hogy ha Oroszország nukleáris fegyvert vetne Ukrajnában, akkor az olyan láncreakciót indíthat el, ami szörnyű, beláthatatlen következményekkel járna.

Nyitókép: Alex Wong / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atom#nukleáris fegyverek#atombomba#háború#egyesült államok#usa

Címlapról ajánljuk